Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid riksmötets öppnande.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid riksmötets öppnande. Bild: Nils Petter Nilsson

Finansministern försvarar skattelättnader för riskkapitalister

Regeringens utredning om att sänka skatten på riskkapitalisters bonusar har kritiserats för att vara ett beställningsjobb från branschen. Bland annat eftersom det skulle innebära stora skattelättnader för partiets egna donatorer.
Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) avfärdar kritiken.
– Jag har inte någon aning om vilka som är Moderaternas donatorer, säger finansministern.

ANNONS
|

Regeringen har tillsatt en utredning om hur riskkapitalisters inkomst ska beskattas. Det handlar om så kallad inkomster från särskild vinstandel, eller carried interest, vilket är den andel av vinsten som tillfaller förvaltarna. Det har länge varit oklart och föremål för ett antal omtolkningar om det ska räknas som inkomst av kapital eller som lön, vilket innebär en betydligt högre skatt.

I direktiven till utredningen skriver regeringen att de vill få fram regler som gör att beskattningen blir densamma som den som ”gäller för inkomster från innehav av kvalificerade andelar i fåmansföretag”. Om det blir verklighet innebär det att riskkapitalister kommer få en betydligt lägre skatt jämfört med hur Skatteverket tolkar reglerna i dag.

ANNONS

”Beställningsjobb”

I en intervju i Dagens Industri menade skatteutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) att utredningen var att betrakta som ett rent beställningsjobb från riskkapitalbranschen.

Samma bild hade även Mats Tjernberg, professor i skatterätt vid Lunds universitet, när SvD pratade med honom.

– Som direktivet är formulerat måste det ses som en beställning från riskkapitalbranschen. Jag har svårt att tolka det på något annat sätt, sa han till tidningen.

I en intervju med GP svarar finansminister Elisabeth Svantesson på kritiken. För hennes del handlar den nya utredningen om att skapa ett system som blir förutsebart.

– Det är helt uppenbart att många inte uppfattar att det gör det i dag. Då är det viktigt att se över det.

I det här fallet har man ju också i direktiven till utredningen specificerat vad man vill ha för utkomst eller resultat på utredningen.

– Det viktigaste är förutsägbarheten och att vi ser till att riskkapital stannar i Sverige. Vi behöver ha riskkapital till svenska företag. Det är ju en stor orsak till att det har gått bra för många företag, att det finns kapital. Och då menar jag att det måste vara förutsägbart.

Men det är ju inte bara det att det blir förutsägbart, det blir också ganska fördelaktigt om verkligheten skulle bli i enlighet med direktiven till utredningen.

ANNONS

– Nu är det en utredning som jobbar och så får vi ta till oss av den och arbeta utifrån det. Vi vet inte exakt hur utredningen kommer att se ut eller resultatet av den.

Finansminister Elisabeth Svantesson menar att hon försöker vara lyhörd mot riskkapitalbranschen, precis som mot andra branscher. Men i det här fallet handlar det också om att se till att kapital inte försvinner till andra länder.

– Det här har varit en lång historia där det har varit oförutsägbart. Där många inte har vetat eller uppfattat att lagstiftningen har varit på ett sätt och så har Skatteverket gjort en annan tolkning. Då är det viktigt för mig att det reds ut. Det är inte svårare än så. Det är också viktigt att vi har riskkapitalister i Sverige som inte försvinner till andra länder.

Vet inget om M:s donatorer

När GP gjorde en genomgång av partiernas inkomstkällor i våras så stack Moderaterna ut, när det gäller just privata donationer.

Enligt uppgifter från Kammarkollegiet är flera av Moderaternas största donatorer själva verksamma som kapitalförvaltare eller i investmentbolag, och skulle kunna gynnas om skattelättnaderna blir verklighet. En av dem är Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder, som bland annat DI tidigare skrivit om. Nordic Capital har haft flera rättstvister med Skatteverket om vilken skatt som ska gälla vid bonusar.

ANNONS

Men att det skulle finnas någon koppling mellan hur politiken utformas och vem som donerar pengar till partiet avfärdar Elisabeth Svantesson.

– Jag har inte någon aning om vilka som är Moderaternas donatorer. Jag fick läsa i tidningen att någon av dem var riskkapitalist. Människor som har mycket pengar kan ju göra olika saker med dem. Många investerar ju i bolag. Sedan har någon också stöttat Moderaterna. Jag visste inte att den personen, som det stod om i tidningen, att han var donator. Det är inte där jag befinner mig. Jag tänker på Sverige här och nu och om 10, 15, 20 eller 50 år, säger hon.

LÄS MER:Så tjänar Sveriges riksdagspartier sina pengar

LÄS MER:Ebba Busch om tältlägret: Göteborg har problem med antisemitism

LÄS MER:Kristersson möblerar om i sin regering – för första gången

ANNONS