Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP) är ledarna för det rödgröna styret i Göteborg som beslutade om att införa bojkotten mot Israel.
Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP) är ledarna för det rödgröna styret i Göteborg som beslutade om att införa bojkotten mot Israel. Bild: Paul Wennerholm

Göteborgs bojkott av Israel hävs av domstol

Förvaltningsrätten beslutar att stoppa den bojkott av varor från vissa länder, till exempel Israel, som nämnden för inköp och upphandling tidigare beslutat om.
– Man kan konstatera att kommunen har fattat ett beslut som innebär ett utrikespolitiskt ställningstagande och det åligger inte kommunen, säger Maria Jolfors Detert, rådman vid Göteborgs förvaltningsrätt.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande menar domstolen att Göteborgs kommun agerat på ett sätt som bara staten kan göra och att det faller utanför den kommunala kompetensen.

”Kommuner får enligt kommunallagen inte ha hand om angelägenheter som enbart staten ska ha hand om, exempelvis utrikespolitik. Att manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande i ett beslut om bojkott är ett exempel på en opinionsyttring inom det utrikespolitiska området som det ankommer på staten att göra.”, skriver domstolen.

Beslutet från förvaltningsrätten är inte oväntat. Redan i juni meddelade domstolen att kommunen inte får verkställa planerna på bojkott i väntan på en slutlig dom. Då menade rätten att det fanns ”starka skäl” att misstänka att beslutet var olagligt.

ANNONS

Lagen går först

Rådmannen Maria Jolfors Detert menar att rättsläget inte var särskilt oklart när det gäller bojkotten.

– Vi har tittat vad som står i lag, förarbeten och praxis, som är väldigt tydligt på det här området, säger hon.

Hon menar också att oavsett vad man tycker om det som pågår i Gaza så måste en kommun först och främst ta hänsyn till de lagar och regler som ska styra den kommunala verksamheten.

– Man kan konstatera att kommunen har fattat ett beslut som innebär ett utrikespolitiskt ställningstagande och det åligger inte kommunen. Vi har alla olika åsikter om hur saker ska vara men kommunallagen ger inte något stöd för det, säger hon.

Kritiken: Bidragit till ökad antisemitism

Beslutet har överklagats från flera håll, bland annat av Liberalernas kommunalråd Axel Darvik. Han menar att Göteborgs styre, genom beslutet om bojkott, har bidragit till mer antisemitism i kommunen.

– Det här är en viktig markering från rättsväsendet att man får inte bete sig på det här sättet. Det visar också att vänsterstyret har brutit mot lagen. Jag tycker det är allvarligt eftersom den här bojkotten har spätt på antisemitism och splittring i Göteborg. Ansvarsfulla politiker bör istället jobba för samförstånd mellan olika grupper i ett samhälle.

Axel Darvik kräver också att samtliga som var med och fattade beslutet i nämnden för inköp och upphandling avgår med omedelbar verkan.

ANNONS

– Om man så tydligt bryter mot lagen så måste förtroende för de som politiker vara förbrukat, säger han.

Axel Darvik (L) säger att Göteborgs styre, genom beslutet om bojkott, bidragit till mer antisemitism i kommunen.
Axel Darvik (L) säger att Göteborgs styre, genom beslutet om bojkott, bidragit till mer antisemitism i kommunen. Bild: Anders Ylander

Även Sverigedemokraternas kommunalråd Jörgen Fogelklou har överklagat beslutet. Han tycker domen var ett välkommet besked.

– För det första är jag jätteglad men det var också förväntat. Kommuner ska inte hålla på med utrikespolitik. Det är klarlagt. Vi får backning varenda gång på den typen av beslut.

Även Jörgen Fogelklou menar att bojkotten kan ha lett till ökad antisemitism i Göteborg.

– Den främsta anledningen till att jag överklagade är den utbredda antisemitism som vi ser i Göteborg, framför allt efter 7 oktober-attacken. Att i det läget gå ut och elda på i stället för att kyla ner tycker jag är direkt felaktigt av de styrande. Det mest tragiska är att vi har ett styre som inte bryr sig om det egna reglementet eller ens Sverige rikes lag. De styrande tar inte sitt arbete på allvar, säger han.

Även Jörgen Fogelklou (SD) är kritisk och tycker inte att styret tar sitt arbete på allvar.
Även Jörgen Fogelklou (SD) är kritisk och tycker inte att styret tar sitt arbete på allvar. Bild: Paul Wennerholm

Martin Wannholt (D) instämmer i kritiken.

– Att bryta mot lagar är inte värdigt en kommunstyrelseordförande i Göteborg. Attenius gjorde detta av ett enda skäl, ett obehagligt röstfiske. Detta visade han tydligt när han skröt om det vid den muslimska massbönen i Slottsskogen, säger han.

ANNONS

Kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius vet inte i dagsläget om domen kommer att överklagas. Däremot håller han inte med om det resonemang som förs i den. Han menar att bojkotten är att jämföra med de etiska och sociala krav som kommunen ställer även i andra upphandlingar.

– Jag tycker inte att vi bedriver utrikespolitik. Vi tar ansvar för göteborgarnas skattepengar, att de inte ska gå till olagliga ockupationer. Det är vårt ansvar att ta hand om folkets skattepengar på ett bra sätt.

LÄS MER:Attenius om Fogelklous kritik: ”Att den gubben ska komma och säga detta?”

LÄS MER:Göteborgs stad vill bojkotta varor från Israel och Ryssland

LÄS MER:Miljöpartist avgår efter beslut om Israelbojkott

LÄS MER:Judisk kritik mot Göteborgs Israelbojkott

ANNONS