För att Socialdemokraterna ska öka i opinionen måste de visa att de skiljer sig ”distinkt” från Tidöpartierna, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.
För att Socialdemokraterna ska öka i opinionen måste de visa att de skiljer sig ”distinkt” från Tidöpartierna, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Bild: Adam Ihse/TT

GP/Novus: S tappar väljare till V och MP

Socialdemokratiska väljare går till Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det visar GP/Novus första väljarbarometer efter EU-valet, där S backar med fyra procentenheter.
– Det är en EU-valseffekt. V var tydligare än S med att markera mot högerextrema partier, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

ANNONS
LocationSverige|
|

Drygt två veckor har gått sedan valnatten. Vänsterpartiet och Miljöpartiet blev de stora segrarna i EU-valet och ökade mest av alla partier i Sverige.

– Det förefaller vara många S-väljare som röstat på MP och V där, säger Jonas Hinnfors, statsvetare på Göteborgs universitet.

Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet Jonas Sjöstedt fick flest personröster av alla partiernas kandidater. Han kammade hem över 260 000 stycken, enligt Valmyndigheten.
Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet Jonas Sjöstedt fick flest personröster av alla partiernas kandidater. Han kammade hem över 260 000 stycken, enligt Valmyndigheten. Bild: Mickan Mörk/TT

Denna vänstertrend syns även i GP/Novus första opinionsmätning efter EU-valet, där väljare fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag. Torbjörn Sjöström, vd för Novus, menar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet profilerat sig i varsin fråga på ett tydligare sätt än Socialdemokraterna.

– Det här är en EU-valseffekt. MP har framförallt klimatfrågan. V fick delvis en Jonas Sjöstedt-effekt men var också tydligare än S med att markera mot högerextrema partier.

ANNONS

”S måste visa att de är annorlunda”

Jonas Hinnfors säger att Socialdemokraterna länge har kunnat ligga lågt och vunnit på att regeringen tvingats handskas med ökad inflation, höjda räntor och påstått svikna vallöften. I den färska mätningen gör de dock ett rejält tapp. För att öka igen behöver de ta fram nya politiska förslag att konkurrera med, säger Jonas Hinnfors.

– De har ett omfattande arbete med vad de kallar samhällsanalys. Nu har man två år på sig att hamra fram tydliga förslag. Man måste visa att man är distinkt annorlunda än Tidöpartierna.

L och KD under spärren

Men det är inte bara S som har det kämpigt i opinionen. Både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, enligt GP/Novus. Enligt Jonas Hinnfors och Torbjörn Sjöström påverkas Liberalernas siffror av att partiet är splittrat kring samarbetet med SD.

– Det är inte lätt när man är det minsta partiet i ett regeringsunderlag. Per definition är det inte jättemycket man kan få igenom och är man då splittrade är det inte så lätt, säger Jonas Hinnfors.

SD ökar efter EU-valet

Sverigedemokraterna tar platsen som andra största parti med 20,1 procent av rösterna – klart högre än resultatet i EU-valet på 13,17 procent. Jonas Hinnfors säger att det är skillnad på att svara på en opinionsundersökning och att faktiskt gå och rösta, vilket skulle kunna vara en möjlig förklaring till att siffrorna skiljer sig.

ANNONS

Bägge experterna är inne på att SD haft problem med att få sina sympatisörer till vallokalerna.

– SD:s sympatisörer i riksdagsvalet gick i mycket lägre grad och röstade i EU-valet, säger Torbjörn Sjöström.

Tidöpartierna (M, KD, L och SD) kammar tillsammans hem 46 procent av rösterna. Oppositionen (S, V, MP och C) får 53,3 procent.

– Det är ett fortsatt hyfsat gap mellan de två. Men det räcker med att någon procent flyttar sig från det ena eller det andra så är det 50/50, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Fyra saker att hålla ögonen på fram till valet

LÄS MER:”Magdaeffekten” utraderad för Socialdemokraterna

LÄS MER:Resultat i EU-valet 2024

ANNONS