Inget mer statligt stöd till studieförbundet Ibn Rushd

Folkbildningsrådet kommer inte längre ge statligt bidrag till studieförbundet Ibn Rushd. Förbundet får pengar från Göteborgs stad, men högeroppositionen är kritisk.
– När staten backar mot att finansiera den här verksamheten kanske det är en signal att kommunen ska göra likadant, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

Studieförbundet Ibn Rushd, som folkbildar personer i utsatta områden, kommer inte få några pengar från statliga Folkbildningsrådet nästa år.

– Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget och de villkor på kvalitet som det nya systemet ställer upp, säger Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande i ett pressmeddelande.

Ibn Rushd menar att skälen bakom beslutet är vaga och vilar på subjektiva bedömningar.

– Vi ser beslutet som en tydlig del i den pågående nedmonteringen av det svenskmuslimska civilsamhället och att det riskerar att stänga ute många från folkbildningen, säger Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd.

ANNONS

I slutet av förra året visade en rapport från Folkbildningsrådet att studieförbundet använt den kontroversiella boken ”The Upbringing of Children in Islam” som beskriver homosexualitet som en synd och att det är ok att misshandla barn och ”olydiga” hustrur.

Anna Waara är förbundschef på Ibn Rushd.
Anna Waara är förbundschef på Ibn Rushd. Bild: OLA HEDIN

Men studieförbundet menar att man står upp för alla människors lika värde och att vilket studiematerial som helst ska kunna användas så länge det tillämpas på ett kritiskt förhållningssätt.

– Det finns heller ingen koppling i beslutet till hur vi uppfyller demokrativillkoret eller inte, säger Anna Waara.

Efter rapporten valde flera aktörer att frysa utbetalningarna till Ibn Rushd, däribland kulturnämnden i Region Skåne.

Splittrat i Göteborg

I Göteborg har politikerna under flera år tvistat kring bidragen. Efter att ha granskat om studieförbundet lever upp till demokrativillkoren valde det rödgröna styret Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, liksom Centerpartiet, förra året att godkänna ett bidrag på 1,1 miljoner kronor från Göteborgs stad.

Fel beslut, enligt Moderaterna, Demokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Vi har ju hela tiden velat strypa pengarna och hela den borgerliga sidan med oss, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

Nu gör Demokraterna ännu ett försök i kommunstyrelsen att få stopp på finansieringen.

I socialnämnden centrum har M, D, L, och KD försökt driva igenom en granskning av studieförbundet, med fokus på demokrativillkor, och att utbetalningarna pausas fram tills granskningen är gjord. Men förslaget röstades ned.

ANNONS

– Det är anmärkningsvärt att man länge på vänstersidan har blundat för bristerna som funnits, säger Nina Miskovsky (M), andre vice ordförande i socialnämnden centrum.

V: Alla studieförbund granskas

Jenny Broman (V), kommunalråd och ordförande i socialnämnden centrum, säger att de granskar alla studieförbund och har skärpt granskningarna av både studieförbunden och deras samarbetspartners. Hon säger också att det inte finns några pengar att pausa eftersom pengarna betalas ut årsvis och det redan är gjort.

Ett nytt beslut om bidrag kommer att tas inför nästa år, och då genom en ny modell för bidragen som bygger på hur Folkbildningsrådet arbetar.

– Vi har inte tagit ställning ännu till de kommande bidragen, säger Jenny Broman.

Anna Waara är stolt över det arbete studieförbundet gjort i Göteborg.

– Trots att vi granskats mer och hårdare än alla andra studieförbund har vi alltid uppfyllt kraven. Vi ser det som att vi fyller en viktig funktion för demokratin och folkbildningen både i Göteborg och i landet i stort.

I en tidigare version av artikeln stod det att Göteborgs stad har satsat extra pengar på att granska studieförbunden, enligt Jenny Broman (V). Rätt är att Göteborgs stad har skärpt granskningarna av studieförbunden och deras samarbetspartners, enligt Jenny Broman.

ANNONS

Ibn Rushd

Ibn Rushd är ett studieförbund som fokuserar på mångfald.

Förbundet är partipolitiskt obundet, och utgår från muslimska värderingar.

Förbundet arrangerar studiecirklar och kulturarrangemang och har funnits sedan 2001, varav de första åren som en förening hos studieförbundet Sensus.

LÄS MER:Fler stoppar anslag till Ibn Rushd

LÄS MER:Utbildningsminister Mats Persson kallar till sig Ibn Rushd

LÄS MER:Studieförbund i upprop mot nedskärningar

ANNONS