Sveriges nya EU-kommissionär Jessika Roswall (M).
Sveriges nya EU-kommissionär Jessika Roswall (M). Bild: Mia Höglund

Jessika Roswall (M) blir miljökommissionär

Det blir en nykomponerad portfölj som väntar Jessika Roswall som EU-kommissionär.
– I Sverige slog vi ihop näringspolitiken och klimatpolitiken när vi tillträdde. Kommissionen följer nu samma väg, säger statsminister Ulf Kristersson.

ANNONS

När EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen presenterade namnen på sin kommission la hon också fram vad Jessika Roswall kommer att ägna sig åt. Det är en nykomponerad portfölj där frågor om miljö kombineras med frågor om konkurrenskraft.

– Jessika Roswall kommer att vara kommissionär för miljö, vattnens motståndskraft och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Hon kommer att ha en viktig roll för att bevara vår miljö och för att få in naturen i balansräkningen. Hon ska hjälpa till att utveckla en mer cirkulär och konkurrenskraftig ekonomi och leda arbetet med vattnens motståndskraft, vilket kommer att vara en prioriterad fråga under de kommande åren, sa Ursula von der Leyen på presskonferensen.

ANNONS
EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen presenterade på tisdagen de nya kommissionärerna.
EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen presenterade på tisdagen de nya kommissionärerna. Bild: Jean-Francois Badias

Att få in ”naturen i balansräkningen” (nature on the balance sheet) är en term som van der Leyen använt i flera sammanhang. Med det avses att tydliggöra de ekonomiska värden som naturen har och som riskerar att gå förlorade i samband med till exempel klimatförändringarna.

Även statsminister Ulf Kristersson har kommenterat förslaget att göra Jessika Roswall till miljökommissionär.

– Glädjande att Jessika Roswall tilldelats portföljen med ansvar för ”miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi”. I hennes ansvarsområde ligger ansvaret för de viktiga skogsfrågorna, som är avgörande för Sveriges tillväxt och klimatomställning.

Klimatet – en ödesfråga

I Jessika Roswalls ansvarsområde finns en ödesfråga för EU, enligt statsministern.

– Vi förde upp konkurrenskraften på EU:s agenda under det svenska ordförandeskapet. Bättre konkurrenskraft är en ödesfråga för EU, för att vi inte ska halka efter Kina och USA. Det är centralt för vårt framtida välstånd.

När Ulf Kristerssons regering tillträdde så avskaffades miljödepartementet, något som ledde till stor debatt. Istället så hamnde de frågorna på näringsdepartementet. Statsministern menar nu att EU följer den väg som Sverige har stakat ut.

– För första gången tas konkurrenskraftsperspektivet in i miljöportföljen. I Sverige slog vi ihop näringspolitiken och klimatpolitiken när vi tillträdde. Kommissionen följer nu samma väg – att koppla samman näringsliv och grön omställning, säger Ulf Kristersson i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER:Jessika Roswall nomineras till Sveriges nya EU-kommissionär

LÄS MER:Kristersson gör stor rockad i regeringen – sex nya ministrar

LÄS MER:Nya regeringen ska hålla två mandatperioder

ANNONS