Nordisk flopp för SD:s systerpartier i valet

Sverigedemokraterna har skyllt sitt valfiasko på TV4:s Kalla Fakta, men succén uteblev även för deras systerpartier i Norden.
Dansk folkeparti tappade väljare och Sannfinländarna halverade sina EU-mandat.
– Motståndarna kanske snodde vår retorik, säger Harri Vuorenpää, partisekreterare för Sannfinländarna.

ANNONS

Sverigedemokraternas historiska valförlust i söndagens EU-val kom som en total överraskning. Nu beskyller partiledningen medierna för nederlaget efter Kalla Faktas avslöjande om att SD driver en trollfabrik med anonyma konton.

Men systerpartierna i Finland och Danmark gick samma öde till mötes i EU-valet. I Finland söker Sannfinländarna orsakerna till bakslaget på annat håll än i medieskandaler.

På partikansliet i Helsingfors är stämningen besviken efter kollapsen i söndagens val. Sannfinländarna förlorade sitt andra mandat och har nu endast en representant kvar i det nya Europaparlamentet, den 35-årige riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää vill inte göra detaljerade analyser för Sverigedemokraterna men konstaterar att mönstret i söndagens val var väldigt mycket likt systerpartiets på andra sidan Bottniska viken.

ANNONS

– Det var som hos oss, opinionssiffrorna lovade bättre än vad valresultatet gav. Kanske hade de passiva väljare så som vi hade, helt enkelt, säger Vuorenpää.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää tror att partiets medverkan i regeringen kan ha bidragit till kollapsen i EU-valet.
Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää tror att partiets medverkan i regeringen kan ha bidragit till kollapsen i EU-valet. Bild: Silja Viitala / Yle

Han spekulerar också i att regeringssamarbetet kan ha påverkat valresultatet. I Finland sitter Sannfinländarna i regeringen och har varit med om att fatta tuffa sparbeslut. Han tänker att samma sak kan ha drabbat SD i Sverige.

– SD:s samarbete med regeringen kan också vara en orsak. Men det kommer de säkert att gå till botten med i sina analyser.

Harri Vuorenpää lyfter ytterligare en gemensam nämnare för SD, Sannfinländarna och Danske Folkeparti.

– Många av våra gamla motståndarpartier har kommit närmare oss i sin retorik, till exempel vad gäller stödpaket och striktare invandring. Nu får vi se om de håller vad de lovat i sina valkampanjer.

”EU-skepticism tycks inte gå hem”

Sverigedemokraternas och Sannfinländarnas nyinvalda EU-parlamentariker kommer att samarbeta i Europaparlamentet där de sitter i samma grupp, ytterhögergruppen ECR. Gruppen anses vara mjukare i sin euroskepticism jämfört med gruppen ID, som ligger ännu längre ut på den yttersta högerkanten, där bland andra danska Dansk Folkeparti och franska Nationell samling sitter.

Partisekreterare Harri Vuorenpää från Sannfinländarna ser ett mönster i de nordiska länderna där EU-skepticismen inte går hem längre.

– De gamla EU-positiva partierna klarade sig relativt bra och vänsterflanken fick ett starkt stöd, samtidigt som de EU-skeptiska partierna tappade.

ANNONS

Vuorenpää tror att Rysslands anfallskrig fört med sig en ekonomisk instabilitet som väljarna nu tänker att EU kan råda bot på.

– Vänsterväljarna kanske önskar trygghet och stabilare ekonomi från sina partier. Vi får väl se hur det går, säger Harri Vuorenpää.

Dansk Folkeparti stolt över sin EU-kritik – trots färre röster

Också Sverigedemokraternas danska systerparti Dansk Folkeparti tappade rejält med röster jämfört med EU-valet 2019. Trots det lyckades de behålla sitt ena mandat som går till 36-årige Anders Vistisen.

Inför EU-valet betonade Dansk Folkeparti sin roll som ”det enda EU-kritiska partiet i Danmark”. Det är också något som Anders Vistisen lyfter fram som en orsak till att han blev invald, i en intervju med tidningen Berlingske dagen efter valet.

– Vi har alltid trott att det finns en plats för en EU-motståndare bland de danska ledamöterna i Europaparlamentet. Lyckligtvis fick vi det bekräftat, och det är vi nöjda med, säger han till Berlingske.

Dansk Folkeparti lyckades få in Anders Vistisen i Europaparlamentet trots att partiet i årets EU-val endast fick 6,4 % av rösterna jämfört med 10,8 % år 2019.
Dansk Folkeparti lyckades få in Anders Vistisen i Europaparlamentet trots att partiet i årets EU-val endast fick 6,4 % av rösterna jämfört med 10,8 % år 2019. Bild: Mikkel Berg Pedersen

Vistisen är inte bara motståndare till EU utan vill också riva upp det stora klimatpaket som klubbades under senaste mandatperioden i Europaparlamentet.

– Det kostar för mycket. Vi kan inte se att den ska implementeras, sade han till GP inför valet.

LÄS MER:Extremhögern räknar med inflytande efter valet

LÄS MER:Miljöpartiet går starkt – De Gröna backar stort

LÄS MER:Satirparti fick fler mandat än KD och L

ANNONS