Regionen behöver dra i nödbromsen och vänta med starten av det nya digitala systemet Millennium. Det anser Läkarförbundet, som lämnat in en protest mot att införandet gått för snabbt.
Regionen behöver dra i nödbromsen och vänta med starten av det nya digitala systemet Millennium. Det anser Läkarförbundet, som lämnat in en protest mot att införandet gått för snabbt. Bild: AnnaCarin Isaksson

Oppositionen fick Millenniumkritik via media: ”Förd bakom ljuset”

Trots att både kommuner, sjukhus och fackförbund larmat om att det går för snabbt att få på plats det nya journalsystemet Millennium – menar regionpolitiker i opposition att de inte blivit informerade om det.
– Om det jag läst i media stämmer så känner jag mig nästan förd bakom ljuset. Det känns inte bra i magen, säger Håkan Lösnitz (SD).
Men trots kritiken verkar regionpolitikerna inte vilja backa från tidplanen och skjuta upp införandet.

ANNONS

Ett stort antal olika it-system som används inom vården ska bytas ut mot ett: Millennium. På så vis är tanken att alla offentligt finansierade vårdgivare i Västra Götaland ska kunna använda samma journalsystem och lättare kunna dela information om vården med varandra.

Men inför införandet av det nya it-systemet finns kritik. På Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) vittnar läkarföreningen om att systemet inte är klart och befarar att det kommer bli kaos, med risker för patienterna, om det införs som planerat den 12 november. Sjukhusledningen konstaterar också att det kommer krävas mer utbildning än planerat.

Därför kräver alla åtta kommuner i Sjuhärad, som ska införa systemet samtidigt som Säs, att införandet skjuts upp då man anser att patient- och informationssäkerheten är hotad.

ANNONS

Västra Götalandsregionen, som har det övergripande ansvaret för införandet, står dock fast vid den ursprungliga tidsplanen. Det beskedet kommer från såväl koncernkontoret, som är förvaltningen där tjänstemän med regionövergripande roller finns, som från politiker.

– De som jobbar intensivt med frågorna har inte gett oss signalerna att man är i en situation att man skulle behöva skjuta upp det här, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Men nu jobbar ju även verksamheterna intensivt med frågorna, och ser farhågor. Ska man inte lyssna på dem också?

– Jo, men det är väl det man gör, tänker jag. De som har ansvar för det här från koncernkontorets sida har naturligtvis en tät dialog med medarbetarna och de fackliga, också på Säs.

Samtliga riksdagspartier finns representerade i Västra Götalandsregionen. Inget av de åtta partiernas gruppledare säger att de i nuläget ser behov av att skjuta upp införandet. Samtidigt medger flera av dem att de inte har haft särskilt mycket information om den kritik och de problem som finns med Millennium.

– Den information vi har fått har vi i princip fått från media, säger regionrådet Håkan Lösnitz (SD).

Han menar bland annat att signalerna om bristande utbildningar samt kommunernas och personalens oro främst nått honom via GP:s rapportering.

ANNONS

– Det upprör mig faktiskt ganska mycket. Om vi inte får den informationen från våra egna tjänstemän – hur ska vi kunna agera då?

– Om det jag läst i media stämmer så känner jag mig nästan förd bakom ljuset.

Har du någon spontan reaktion på det som framkommit i artiklarna?

– Det känns inte känns bra i magen om inte alla är med på banan, och om kommunernas personal inte känner sig trygga med det här. Mår personalen inte bra kommer det spilla över på patienterna.

”För bara någon vecka sedan var allt frid och fröjd”, säger regionrådet Håkan Lösnitz (SD) om den bild han haft av införandet av it-systemet Millennium.
”För bara någon vecka sedan var allt frid och fröjd”, säger regionrådet Håkan Lösnitz (SD) om den bild han haft av införandet av it-systemet Millennium. Bild: Per Wahlberg

Lösnitz (SD): "Skulle bli en sådan prestigeförlust”

På tisdag sammanträder regionens högsta politiker, som ytterst ansvarar för tidsplanen och införandet av Millennium, i det så kallade ägarutskottet.

– Visar det sig att kommunerna inte är redo kan man ju inte införa vissa delar kanske, utan då måste man se över systemet, säger Håkan Lösnitz.

SD-toppen lanserar samtidigt en teori om orsaken till det han upplever som en informationsbrist till dem som ansvariga politiker.

– Det är jättemycket prestige i det här, så länge som vi har hållit på med det här projektet. Vi pratar om sex år sedan upphandlingen.

Menar du att man skulle undanhålla information på grund av prestige?

– Jag vet inte deras motiv, men det är helt uppenbart att vi inte fått all information. Antingen beror det på att koncernkontoret flyger uppe i ett moln, utan att ha ett öra mot någon räls och veta vad som händer i verkligheten. Eller så är det en sådan fruktansvärd prestige och skulle bli en sådan prestigeförlust för dem som driver det här.

ANNONS

Även Centerpartiet tycker att de behöver mer information för att kunna värdera den kritik mot införandet som nu framkommit.

– Vi har inte fått en tillräckligt djup dragning för att känna oss helt trygga med att allt är omhändertaget, säger regionrådet Cecilia Andersson (C).

VGR:s regiondirektör Håkan Sandahl avböjer att kommentera kritiken i nuläget.

Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen, skulle gärna ha mer information om införandet av Millennium.
Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen, skulle gärna ha mer information om införandet av Millennium. Bild: Thomas Johansson

Holmin (M): ”Jag är inte förvånad”

Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen, tycker inte att det är konstigt att det lyfts kritik mot systemet när införandet närmar sig och medger att det kommer bli problem när Millennium införs. Men han håller med om att de borde fått mer information.

– Jag är inte förvånad, men det är olyckligt att vi inte har fått det här till oss. Men det har väl fastnat någonstans. Vi får ta oron på allvar. Koncernkontoret behöver titta på det, säger Lars Holmin (M).

Ser du att tidplanen kan ligga fast?

– Jag har inte fått indikationer på att den inte kan göra det. Men det är klart att som med alla system kommer det finnas barnsjukdomar.

Är det rimligt att det finns barnsjukdomar när det handlar om liv och hälsa?

– Ja, det är det. Så är det med alla system. När du går live så vet du inte exakt hur det reagerar. De system vi har idag är inte hundraprocentiga.

ANNONS
Helén Eliasson (S), ordförande regionstyrelsen.
Helén Eliasson (S), ordförande regionstyrelsen. Bild: Mia Höglund

Eliasson (S): ”Kommer vara barnsjukdomar”

Även Helén Eliasson (S) använder ordet ”barnsjukdomar” för att beskriva de problem som medarbetare och kommuner i Sjuhäradsområdet möter och kommer möta framöver.

– En del i processen är att man börjar i ett geografiskt område, för att kunna lära därifrån. Det kommer vara barnsjukdomar i början, så är det, och vi är en jättestor hälso- och sjukvårdsorganisation.

Varför ska invånarna i Sjuhärad behöva acceptera barnsjukdomarna?

– Så är det väl alltid när man inför något nytt. Men jag utgår från att det ska bli så bra för invånarna så snabbt som möjligt, när vi har chefsläkare och många andra som ska göra det här så bra som möjligt.

Nu säger kommunerna att det här inte kommer funka sett till säkerheten, medan regionen gör en annan bedömning. Hur ska invånarna se på det?

– Jag har inte fått något underlag från kommunerna kring hur de ser på det här, och det är upp till vår förvaltning att återkomma med en samlad bedömning i så fall.

LÄS MER:Sjukhusets rop på hjälp: Rött ljus i larmrapport

LÄS MER:Kommunerna i Sjuhärad kräver att it-systemet Millennium skjuts upp

LÄS MER:Det här är Millennium – det försenade systemet som ska förändra vården

ANNONS