Annika Strandhäll presenterar sin arbetsgrupps förslag tillsammans med Per-Olof Sjöö, ordförande för GS – Facket för skogs-, trä-, och grafisk bransch, Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels och Adnan Habibija som är nationalekonom och utredare på LO.
Annika Strandhäll presenterar sin arbetsgrupps förslag tillsammans med Per-Olof Sjöö, ordförande för GS – Facket för skogs-, trä-, och grafisk bransch, Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels och Adnan Habibija som är nationalekonom och utredare på LO. Bild: Oscar Olsson/TT

S-grupp vill se 35-timmarsvecka – om 11 år

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna vill korta arbetstiden till 35 timmar i veckan till 2035.
Men först vill man utreda det hela en mandatperiod, i syfte att få med sig Centerpartiet och näringslivet.
– Vi tror att det är ett smart sätt att få med fler på båten, säger riksdagsledamoten Annika Strandhäll som leder arbetsgruppen.

ANNONS
|

I våras strejkade vårdmedarbetare över olika delar av landet i hopp om att få Sveriges kommuner och regioner (SKR) att gå med på arbetstidsförkortning. Bland vårdförbundets medlemmar är det 30 procent som i dagsläget inte orkar arbeta heltid och bland gruppen barnmorskor är siffran 50 procent.

Samtidigt har Socialdemokraterna utrett ett förslag om just förkortad arbetstid, något som väckt en del uppmärksamhet och protester från till exempel finansminister Elisabeth Svantesson (M) som tidigare sagt till GP att den typen av reform skulle vara alldeles för kostsam.

Det är riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S), tidigare klimatminister och socialförsäkringsminister, som har lett arbetet. Och på fredagen var det dags att lägga fram förslaget i ett fullsatt pressrum på partiets högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

ANNONS
Annika Strandhäll sammanfattade läget på den svenska arbetsmarknaden under pressträffen och underströk att hög arbetslöshet råder och att folk inom arbetaryrkena bränner ut sig. – Alla partier även vårt parti behöver vara väldigt självkritiska till den här utvecklingen, sa hon bland annat.
Annika Strandhäll sammanfattade läget på den svenska arbetsmarknaden under pressträffen och underströk att hög arbetslöshet råder och att folk inom arbetaryrkena bränner ut sig. – Alla partier även vårt parti behöver vara väldigt självkritiska till den här utvecklingen, sa hon bland annat. Bild: Oscar Olsson/TT

Vill gå till val på en statlig utredning

Men den vårdanställd som hoppades på lagstadgad arbetstidsförkortning inom en överskådlig framtid får räkna med att vänta ett tag till. Strandhäll vill att hennes parti först går till val på att utreda det hela riktigt ordentlig.

– Det skulle bli världens största forskningsprojekt inom området. Vi vill se att 5000 anställda inom välfärden ska få prova på att jobba 35-timmarsveckor i ett år, för att se hälsofördelarna över tid och också kunna konstatera att det inte blir särskilt mycket mer kostsamt, säger hon.

Vad tror du om väljarpotentialen i att gå till val på ett forskningsprojekt?

– Min tanke är att det har funnits mycket felaktiga bilder om vad arbetstidsförkortning skulle kunna innebära i den svenska debatten, vilket har gjort att frågan har varit död i 20 år. Det är galna skräcksiffror om vad det här skulle kosta och så vidare. Men om vi genomför det här forskningsprojektet så får vi svart på vitt vad det här innebär, säger Strandhäll.

Under presskonferensen sa Strandhäll att man gått igenom stora mängder forskning som gjorts på området och pratat med experter och kunniga. Det har också gjorts ett flertal studier på detta i Sverige redan.

Varför räcker inte den forskningen som redan finns?

ANNONS

– För vår del tycker vi absolut att det skulle räcka. Men för att inge den här tryggheten så är det bra att kunna luta sig på en egen stor studie som gjorts i Sverige.

För att få med er Centerpartiet?

– Ja, och de andra politiska partierna och näringslivet. Vi tror att det är ett smart sätt att få med fler på båten.

Centerpartiet har tidigare inte uttalat sig skarpt vare sig för eller emot en lagstadgad arbetstidsförkortning. Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gå längre, V vill se en 30-timmarsvecka.

Riksdagsledamoten Ciczie Weidby (V) är arbetsmarknadspolitisk talesperson i sitt parti och är positiv till att S-gruppens förslag.

– Det är klart att om detta skulle bli en skarp proposition efter nästa val att vi kommer att ställa oss bakom den, säger hon.

V och vårdförbundet: För långsamt

Även hennes parti vill se en utredning innan man börjar sänka arbetstiden, men hon tycker att Socialdemokraterna är lite väl sega.

– Det är lite långsamt marscherat att sänka till 35-timmarsvecka 2035. Man ska komma ihåg att många redan idag arbetar kanske 36 timmar inom vården. Och då blir det inte ett särskilt stort gap att sänka en timme till, det hade man ju kunnat genomföra snabbare, säger Weidby.

ANNONS

Sineva Ribeiro är ordförande i Vårdförbundet och välkomnar S-gruppens förslag. Hon tycker precis som V att det är en lite väl lång tidshorisont och understryker också att många av hennes medlemmar redan har en förkortad arbetstid.

– Vi har kvinnliga medlemmar som redan betalat för sin arbetstidsförkortning med sämre arbetsvillkor. Så vi skulle vilja se en särskild anpassning till dessa grupper i så fall, så att de också får sänka arbetsveckan med fem timmar, så att det inte blir orättvist, säger Ribeiro.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i april utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge under vårdförbundets konflikt med SKR.
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i april utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge under vårdförbundets konflikt med SKR. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Innan någonting av detta kan bli verklighet ska Socialdemokraterna anta arbetsgruppens förslag och göra det till sin politik – och försöka vinna valet 2026.

Annika Strandhäll hoppas nu att partiet ska se positivt på hennes förslag.

– Jag hoppas att den längtan som finns i samhället efter den här förändringen, även bland tjänstemännen, att den kraften i frågan också ska påverka våra interna diskussioner i partiet.

Tänker du att det annars finns partikamrater som är lite fyrkantiga?

– Jag tänker att man många gånger sitter i sin egen hemmakontext. Och det är klart att då kan det här kännas fullständigt ogörligt, säger Strandhäll.

Och fortsätter:

– Och det är därför jag hoppas att vi gemensamt lyfter oss i nacken och vågar också tro att de riktigt stora reformerna går att genomföra.

ANNONS

GP har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar som meddelar att hon inte ändrat ståndpunkt i frågan.

LÄS MER:Socialkontoret i Hjällbo blir försökskaniner – får fyradagars arbetsvecka

LÄS MER:Grekland inför sex dagars arbetsvecka

LÄS MER:Majoritet av svenskarna positiva till kortare arbetsvecka

ANNONS