Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff och presenterar nyhet kopplat till gängkriminalitet.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff och presenterar nyhet kopplat till gängkriminalitet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna vill ha möjlighet att avlyssna barn

Socialdemokraterna vill att regeringen inför möjligheten att avlyssna barn under 15 år för att kunna motverka grov brottslighet.
Partiledaren Magdalena Andersson konstaterar att lagstiftningen hittills har skyddat barns integritet – men att andra intressen nu väger tyngre.
– Det här handlar om att skydda liv, säger hon.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

▪️ Socialdemokraterna föreslår att polisen ska få möjlighet att avlyssna barn under 15 år för att motverka grov brottslighet, trots att det innebär en inskränkning av barns integritet.

▪️ Partiledaren Magdalena Andersson menar att detta är nödvändigt för att skydda liv, då antalet barn inblandade i mordärenden har ökat kraftigt.

▪️ Socialdemokraterna vill också införa särskilda ungdomskriminalitetsnämnder för att tidigare kunna ingripa mot ungdomar som riskerar att bli kriminella.

Socialdemokraterna vill göra det möjligt för polisen att använda så kallade hemliga tvångsmedel mot barn.

Det handlar alltså om att kunna avlyssna barn, exempelvis deras chattar, samtal med mera, utan konkret brottsmisstanke. Syftet med verktyget är dock att för hindra grova brott.

Partiledare Magdalena Andersson understryker att antalet barn som är inblandade i mordärenden har ökat med 200 procent det senaste året.

Fram till i juli är 93 barn misstänkt för inblandning i mordärenden.

– Den lagstiftning vi har i dag har handlat om att skydda barns integritet. Men nu handlar det om att vi behöver skydda barn från att riskera att bli mördare eller bli mördade. Mot bakgrund av den utvecklingen så gör vi den här bedömningen, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Och det väger tyngre?

– Ja, som utvecklingen har varit och utvecklingen går åt fel håll.

Vill inte se åldersgräns

Socialdemokraterna ser inte framför sig någon nedre åldersgräns utan menar att verktyget bör kunna användas mot barn i samtliga åldrar så länge det föreligger en risk att de engagerar sig i grov brottslighet.

Bakgrunden till Socialdemokraternas nya ställningstagande handlar om den accelererande utveckling de senaste två åren.

– Vi ser ju att vi går ner i åldrar under 15 år och det ligger på den nivån att vi i praktiken pratar om barn som rekryteras till att vara barnsoldater, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ser över huruvida man bör använda hemliga tvångsmedel mot barn och hur det kan se ut. Den utredningen kommer att presenteras i december.

– Jag välkomnar att Socialdemokraterna på punkt efter punkt närmar sig regeringen när det gäller att bryta rekryteringen av unga in i gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar.

Socialdemokraterna menar att dagens utspel är ett sätt att visa att man är beredda att gå vidare med en sådan lagstiftning när ett förslag väl finns på bordet.

ANNONS
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff och presenterar nyhet kopplat till gängkriminalitet.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff och presenterar nyhet kopplat till gängkriminalitet. Bild: Jakob Åkersten Brodén/TT

Unga i riskzon ska träffa domare

Socialdemokraterna vill också införa något som kallas för särskilda ungdomskriminalitetsnämnder enligt en dansk modell.

Det handlar om att staten i tidigare skeden ska kunna kliva in och fatta beslut om åtgärdsplaner för ungdomar som riskerar att bli kriminella.

– Det handlar om att betydligt tidigare och skarpare än i dag kunna gå in och markera mot en ung person som är på väg i fel riktning. Vi har ingen åldersgräns på detta. Det handlar ju om att man ska vara i en domstol, träffa en domare, det ska vara polis närvarande också och få en tydlig åtgärdsplan, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det kan handla om allt från drogproblem, att delta i drogavvänjningsprogram, att vara i skolan och se till att man verkligen är i skolan och det kan handla om att man ska delta på aktiviteter på fritiden eller placering på HVB.

Ardalan Shekarabi vill att regeringen agerar för att få på plats ungdomskriminalitetsnämnder, vilket alltså innebär skapandet av en helt ny statlig myndighet.

Han vill att regeringen tillsätter en så kallad implementeringskommitté för att få myndigheten på plats.

– Risken är att om man väntar med att tillsätta en implementeringskommitté, då kan man förlora ytterligare ett år. Det tror jag vore beklagligt för att vi skulle relativt snabbt kunna få det här på plats och det blir ytterligare ett verktyg för att stoppa barn och ungdomar att komma in i den här kriminaliteten, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Hon är Jimmie Åkessons nya måltavla: ”Han är stressad”

LÄS MER:Bakslaget för SD: Backar kraftigt efter sommaren

LÄS MER:Forskare: Gängens ekonomi går inte runt på partyknark

ANNONS