Landshövding Anna Kinberg Batra vid en pressträff med anledning av justitieombudsmannens granskning.
Landshövding Anna Kinberg Batra vid en pressträff med anledning av justitieombudsmannens granskning. Bild: Pontus Lundahl/TT

Stenhård JO-kritik mot Anna Kinberg Batra

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har inga planer på att avgå trots kritik från JO att hon agerat nonchalant, med bristande respekt och varken levt upp till lagens krav på saklighet eller opartiskhet.
Samtidigt är hon ångerfull över misstagen som begicks när hon rekryterade vänner och bekanta till länsstyrelsen i Stockholm.
– Jag önskar att jag inte hade gjort dem men jag kan inte vrida klockan tillbaka.

ANNONS
|

Det handlar om tre rekryteringar till länsstyrelsen i Stockholm, som Anna Kinberg Batra, i egenskap av relativt nytillträdd landshövding, var drivande bakom. Vid tillsättningarna av en planeringschef, en organisationsutvecklare och en avdelningschef brast Anna Kinberg Batra i kravet på saklighet, enligt JO.

När det gällde planeringschefen var dessutom Anna Kinberg Batra jävig, eftersom hon var gudmor till ett av planeringschefens barn. Tjänsten utlystes också bara genom att en lapp sattes upp på en anslagstavla i länsstyrelsens reception. Ansökningstiden var dessutom för kort. Allt detta kritiserar Per Lennerbrant i sin granskning.

– Det är helheten som är avgörande och som gör att jag landar i att det blir allvarlig kritik. Men sedan är det vissa saker som sticker ut, bland annat att hon var jävig i fallet med planeringschefen, säger han.

ANNONS

Att en rutinerad politiker, som verkat på högt uppsatta positioner i det offentliga i många år, inte förstår att man inte kan anställa människor vars barn man är gudmor till kallar du anmärkningsvärt i granskningen. Har du fått någon motivering eller förklaring till hur hon kunde tro att det var okej?

– Det hon säger är att hon betraktar sig inte som närstående till den personen och då syftade hon på att hon inte hade någon pågående vänskapsrelation vid den här tidpunkten. Jag säger ju att det är anmärkningsvärt. Det borde hon ha tänkt på.

Per Lennerbrant har varit justitieombudsman i fem år. Detta är den skarpaste kritiken han någonsin riktat mot en myndighetschef under den perioden.

– Att rikta allvarlig kritik är förhållandevis ovanligt. Det är inte heller vanligt att man riktar sig mot en viss person. Oftast är det myndigheten som blir mottagare av kritiken. Plus att hon är myndighetschef. Jag kan inte komma på något liknande fall där jag riktat lika allvarlig kritik mot en myndighetschef.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant. Bilden är från 2019 när han fortfarande var domare.
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant. Bilden är från 2019 när han fortfarande var domare. Bild: Anders Wiklund/TT

Per Lennerbrant menar att Anna Kinberg Batras hantering av rekryteringarna vittnar om ”nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser som syftar till att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet”, enligt granskningen.

ANNONS

– Med den bakgrund och erfarenhet som hon har så borde hon ha förstått att man inte kan anställa personer på det här sättet, att man helt enkelt i förväg bestämmer sig för att anställa en viss person, utan att konkurrensutsätta det via en annons. Plus det här med jävsfallet. Jag har så svårt att förstå att hon inte tänkte i banorna att ”det här är inte är okej”.

Civilminister Erik Slottner (KD) vill inte ställa upp på en intervju men menar i ett skriftligt uttalande att förtroendet för Anna Kinberg Batra fortfarande är intakt.

”Vi har hela tiden varit tydliga med att det är Anna Kinberg Batras ansvar att nu återskapa förtroendet för Länsstyrelsen i Stockholms län. Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess annat meddelas”.

Anna Kinberg Batra sitter kvar

Den delen av JO:s kritik som känns mest är formuleringarna om ”nonchalant och med bristande respekt”, enligt landshövdingen själv.

– Det faller tungt tycker jag för det har aldrig varit min avsikt. Det är inte egenskaper jag känner igen mig i som person, säger Anna Kinberg Batra.

Trots den hårda kritiken har Anna Kinberg Batra inga planer på att lämna sitt jobb.

– Jag har inga andra ambitioner än att jobba hårt för att återvinna och förtjäna förtroendet, säger hon.

ANNONS

Per Lennerbrant menar att detta är den hårdaste kritik som han någonsin har riktat mot en myndighetschef. Fanns det något som han kunde ha sagt i sin granskning som hade fått dig att självmant avgå?

– Jag tänker inte recensera hur Justitieombudsmannen uttrycker sig utan jag har respekt för beslutet. Jag tar kritiken på allvar. Här har jag gjort tre misstag när jag var ny som myndighetschef förra året. Det ångrar jag naturligtvis. Jag önskar att jag inte hade gjort dem men jag kan inte vrida klockan tillbaka.

Du är en person som under många år haft högt uppsatta roller i det offentliga. När du väljer att anställa en person vars barn du dessutom är gudmor till, förstod du aldrig hur det skulle se ut?

– Jag hade nog inte kunnat förställa mig djupet i den kris som blev. Jag ville snabbt komma igång med viktiga förändringar förra våren. Det är inte otillåtet att anställa någon man känner. Men det jag borde ha låtit bli är att själv fatta beslutet. Det är där problemet uppstår som jag nu får kritik för. Det är klart att jag ångrar då att jag utsatte mig för den risken. Däremot var det en kvalificerad person som gör stor nytta.

ANNONS

Jag förstår att du ångrar dig i dag när det har blivit en stor kris. Men där och då, hur tänkte du då?

– Jag tänkte ganska mycket på det. När det är en person som man känner så är det extra viktigt att det går rätt till. Det tog jag också råd för att se till att det skulle göra men sedan blev det fel i alla fall. Det ansvaret är mitt men det är klart att jag tycker att det är väldigt olyckligt.

LÄS MER:Statsministern om Batra: Väldigt allvarlig kritik

LÄS MER:Statsministern om Batra: Väldigt allvarlig kritik

LÄS MER:Kristersson gör stor rockad i regeringen – sex nya ministrar

ANNONS