Den 16-årige talangen Alvar Myhlback tog en överraskande tredjeplats i sprinten under fredagens svenska skidpremiär i Bruksvallarna. Till vänster, i rött, hans pappa, längdlandslagets vallachef Petter Myhlback.
Den 16-årige talangen Alvar Myhlback tog en överraskande tredjeplats i sprinten under fredagens svenska skidpremiär i Bruksvallarna. Till vänster, i rött, hans pappa, längdlandslagets vallachef Petter Myhlback. Bild: Ulf Palm/TT

16-åringens succé – aktuell för världscupen

Alvar Myhlback var "all over the place" i sitt livs första sprint.
Det slutade med en sensationell tredjeplats.
Nu är den 16-årige längdtalangen aktuell för världscuppremiären.
– Det är klart att det hade varit kul att få testa, säger Myhlback.

ANNONS
|

Fredagens snabbaste manöver stod landslagets vallachef Petter Myhlback för.

Presskåren på plats i Bruksvallarna hann inte ens reagera när han kom in från sidan och ryckte med sig en av dagens huvudpersoner – som var mitt i en mening.

– Alvar, nu drar vi, sade Myhlback och så var de puts väck.

Överbeskyddande? Möjligen. Men man får ha viss förståelse.

Det var ändå hans son som stod där i kylan och huttrade, omringad av journalister.

"Såklart jättenöjd"

16-årige Alvar Myhlback är en av Sveriges mest intressanta unga längdåkare och på Sverigepremiärens första dag visade han varför.

Tredjeplatsen i sprint var sensationell på flera sätt. Inte minst eftersom:

ANNONS

– Det var min första sprint någonsin. Så jag är såklart jättenöjd, säger Alvar Myhlback.

En sprintstafett på snö, en sprint på rullskidor, var all tidigare erfarenhet han hade på distansen. Det märktes inte minst i kvartsfinalen när den övertaggade tonåringen hoppade mellan spåren på upploppet och drev mer rutinerade åkare som Karl-Johan Westberg, Johan Häggström och Kevin Bolger till vansinne. Myhlback kom undan med en varning, och gick vidare tillsammans med Westberg.

– När man kommer till upploppet ska man ju välja spår och inte störa någon. Alvar är ung och lär sig fortfarande, men han var lite ”all over the place”. Men det är sprint och sådant som händer. Förhoppningsvis är det ett misstag han inte gör om, säger amerikanen Kevin Bolger.

Störd av skada

Att slå sig in på pallen bakom Calle Halfvarsson och Oskar Svensson var imponerande också eftersom Myhlbacks höst varit motig på grund av en axelskada efter ett fall på rullskidor.

16-åringen såg stundom lite stirrig ut av all uppståndelse. Den mycket oorganiserade intervjuzonen gjorde inte saken bättre.

– Jag är väl rätt van, men det är klart, så här mycket brukar det inte vara.

Men mer lär det bli.

Insatsen i Bruksvallarna aktualiserar frågan om Alvar Myhlback rentav är redo att slåss med de riktigt tunga kanonerna.

ANNONS

Landslaget har en oskriven regel om att inte ta ut förstaårsjuniorer i världscupen, men landslagschefen Anders Byström utesluter det inte inför premiären i finländska Ruka nästa helg.

– Det beror ju på hur det går resten av helgen (i Bruksvallarna) också. Men han visade bra takter i dag. Det var dock lite svagt i prologen, det kommer inte räcka i världscupen om man är 24:a här. Så vi får väl resonera i kväll och i helgen, säger Byström.

"Måste ge honom ro"

Två fina lopp i helgen (10 kilometer körs på lördag, 15 kilometer på söndag) skulle öppna för en 16-åring i världscuppremiären. Men det handlar inte bara om huruvida Alvar Myhlback håller måttet, poängterar Byström.

– Det är ju ingen regel att vi inte kan ta ut yngre åkare. Däremot måste man se vad som är bäst för honom och vad som är bäst för oss som nation, om han till exempel ska utvecklas i vinter, säger Byström.

– Jag förstår att det blir mycket hausse runt honom, men vi måste ge Alvar lite ro och tid också. Det får inte bli för mycket runt det.

Alvar Myhlback drömmer naturligtvis om världscupen, även om junior-VM är säsongens stora mål. Han utstrålar heller ingen stress för att nå världscupen omedelbart.

ANNONS

– Det är klart att det hade varit kul att få testa det. Men sedan får vi se, jag måste ju åka bra nog också. Det är två tävlingar till här att göra det bra på först, säger Myhlback.

Vallachefen Petter Myhlback, till vänster, ryckte med sig sonen Alvar mitt under en intervju efter fredagens sprint i Bruksvallarna.
Vallachefen Petter Myhlback, till vänster, ryckte med sig sonen Alvar mitt under en intervju efter fredagens sprint i Bruksvallarna. Bild: Ulf Palm/TT

Fakta: Bruksvallarna, återstående lopp

Lördag 19 november: 10 kilometer (klassiskt), damer och herrar.

Söndag 20 november: 15 kilometer (fri stil), damer och herrar.

ANNONS