Åhman/Hellvigs udda drag efter gruppspelet – nu klart för final

De kom som världsettor och nu är de i OS-final i beachvolleyboll. David Åhman och Jonatan Hellvig besegrade Qatar i två raka set inför kungen på arenan framför Eiffeltornet.
– Det är helt sjukt. Vi har drömt om det här så himla länge och jobbat för att ta oss hit, säger David Åhman.

ANNONS
|

Efter en knackig start på OS i Paris hade debutanterna David Åhman och Jonatan Hellvig tagit sig till semifinal. Där väntade Qatar och en jakt på revansch.

Cherif Younousse och Ahmed Tijan besegrade den svenska duon med 2-1 i gruppspelet och nu stod de alltså återigen på andra sidan nätet, i matchen där en OS-finalplats låg i potten. Och det var den svenska duon som tog den.

– Det är helt sjukt. Vi har drömt om det här så himla länge och jobbat för att ta oss hit. Målet var först att kvala till OS och sen nu har vi gått hela vägen till final och det är verkligen helt otroligt, säger David Åhman och hyllar tränarna Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

ANNONS

– Det är sjukt bra jobbat av hela teamet och våra coacher som lagt så mycket tid med oss för att få oss att komma upp till den här nivån och ta oss hit.

Överlägsna i första set

Med Kungen på läktaren spelade Sverige bländande i första set och tvingade Qatar till misstag. Setet vanns med stora siffror 21–13.

Andra set blev jämnare och Åhman/Hellvig var länge steget efter men vid 12–11 var 22-åringarna återigen i förarsätet. Men Qatar hade inte get upp och det blev en rysare.

Kung Carl XVI Gustaf satt på läktaren och såg Åhman och Hellvig ta sig till OS-final.
Kung Carl XVI Gustaf satt på läktaren och såg Åhman och Hellvig ta sig till OS-final. Bild: Anders Ylander

Men Sverige var starkast denna kvällen och vann andra set med 21–17. Åhman/Hellvig är alltså klara för en historisk OS-final och Sverige elfte OS-medalj i Paris är säkrad.

– Vi gjorde en riktigt bra inledning på matchen och satte våra sideouts. Samtidigt fick jag några block och David tog några bra försvar så det gav oss en boost i början. Vi visste att förra matchen vi spelade mot dem var det likadant, att vi vann första set ganska stort men att de sen vann matchen så vi visste att det verkligen inte var klart på något set. Att vi lyckades gör en comeback i andra set var riktigt bra, säger Jonatan Hellvig.

Tränade med Qatar inför slutspelet

Efter det tuffa gruppspelet, där Åhman och Hellvig förlorade två av tre matcher, tränade de mot just Qatar, som nu alltså besegrades i semifinalen.

ANNONS

– Vi körde en träning med dem. Vi kände att vi innan slutspelet ville ha en träning för att bygga upp självförtroendet lite efter två förluster och de var ett av de lagen som ville köra. Då det blev en träning och vi körde mycket matchspel och det var en tuff träning. Det var kul, säger Hellvig.

Han fortsätter:

– Men det var ingen som kunde veta då att vi skulle möta dem igen, det var innan lottningen. Så det var inget vi tänkte på då i alla fall.

David Åhman tror inte att det hade någon större betydelse för hur semifinalen slutade.

– Det var mycket för vårt självförtroende, att känna att vi kan spela bra och få med det till slutspelet.

I tårar efter segern

Den svenska duon hade svårt att hålla tillbaka tårarna i intervjun strax efter att matchen tog slut och när de ombads berätta om resan dit och stödet de fått bröt de ihop.

– När vi såg familj, vänner, flickvänner... alla var där och hejade på oss. De var väldigt känslosamma och det smittar av sig, säger Jonatan Hellvig

David Åhman fyller i:

– Då sjunker det in att vi har gjort det här. Det är en otrolig känsla verkligen.

ANNONS

Finalen spelas mot Tysklands Nils Ehlers och Clemens Wickler, ett par som tidigare passat Sverige bra, på lördag klockan 22.30.

LÄS MER:Familjen om David Åhman och Jonatan Hellvigs resa till OS

ANNONS