Malmös Pontus Jansson. Arkivbild.
Malmös Pontus Jansson. Arkivbild. Bild: Anders Bjurö/TT

Åklagare erkänner: Jansson-chatt ofullständig

Det saknas information i den chatt som polisen säkrat där Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson ser ut att ha gjort skrattande emojis efter antisemitiska slagord, rapporterar Sydsvenskan.
– Katastrofalt illa, säger advokaten Max Ahlgren och tycker att åklagaren ska be om ursäkt.

ANNONS

Det var i måndags som det framkom uppgifter om att det saknas inlägg ur chatten i förundersökningen.

Nu bekräftar åklagare Henrik Nordquist:

– Vi har suttit och kollat igenom alla chattar. Alla stämmer utom en där meddelanden har försvunnit, säger Henrik Nordquist till Sydsvenskan.

Gruppchatten förekommer i en förundersökning om ett huliganbråk i Stockholm förra året. På måndagen väcktes åtal mot tolv personer för våldsamt upplopp.

"Givetvis beklagligt"

I chatten uttrycker sig en av de åtalade grovt antisemitiskt varpå Jansson, som inte misstänks för brott, enligt förundersökningen svarar med fyra skrattande emojis. Men i just det textpartiet har det fallit bort meddelanden, bekräftar åklagaren.

ANNONS

Pontus Janssons reaktion kan i stället ha varit på något helt annat.

– Det är givetvis beklagligt att det blivit fel. Det är inte medvetet att det här har skett, att någon med illvilja skulle ha försökt förvärra något, säger Henrik Nordquist till tidningen.

Han kan inte svara på hur meddelanden försvunnit. Advokaten Max Ahlgren, som företräder Jansson, kallar hanterandet "katastrofalt illa" för Sydsvenskan, och tycker att åklagaren bör be om ursäkt.

Ville hjälpa Malmö

Pontus Jansson har i ett inlägg på Instagram skrivit att han gick med i gruppen 2022, då han spelade i England, men borde ha lämnat gruppen tidigare.

"Mitt syfte med att gå med i chattgruppen var att hjälpa Malmö FF att få stöd i motgången genom en fortsatt positivt supporterkultur", skriver han.

I en intervju på MFF:s hemsida säger han att delar av chattgruppen är vänner han känt i många år men att han tar avstånd från "jargongen".

Den förre landslagsspelaren informerade själv MFF innan åtalet offentliggjordes. Han ställdes åt sidan i mötet med Brommapojkarna (2–2) förra helgen och klubben inledde en internutredning.

Kammaråklagare Henrik Nordquist. Arkivbild.
Kammaråklagare Henrik Nordquist. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS