Carlos Alcaraz vann Wimbledon för andra året i rad.
Carlos Alcaraz vann Wimbledon för andra året i rad. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Alcaraz gör det igen – vinner Wimbledon

Seger i Franska mästerskapen. Seger i Wimbledon.
Carlos Alcaraz totaldominerar tennissommaren.
– Det är en dröm för mig att vinna den här pokalen, säger han.

ANNONS

Spanjoren gjorde precis som i fjol och besegrade Novak Djokovic i Wimbledon-finalen. Förra året blev det en femsetare. I år blev det seger i tre raka set.

Siffrorna blev 6–2, 6–2, 7–6 (7–4). Efteråt strålade Alcaraz av glädje i Londonsolen.

– Enligt mig är det här den vackraste turneringen, den vackraste banan och den vackraste pokalen, säger han i Eurosports sändning.

Den serbiske tennislegendaren Novak Djokovic hade möjligheten att skriva historia i årets Wimbledon. Med sina sju tidigare titlar fanns chansen att tangera Roger Federers rekord på åtta vinster.

Men Carlos Alcaraz ville annat.

"En dröm för mig"

21-åringen – som hade tre grand slam-titlar sedan tidigare – inledde matchen urstarkt. Alcaraz tog hem både första och andra set med 6–2 och störde Djokovic rejält.

ANNONS

Tredje set blev desto mer jämnt. Vid ställningen 5–4 skaffade Alcaraz sig inte mindre än tre matchbollar med egen serve – men lyckades inte förvalta någon av dessa. "Nole, Nole, Nole", skanderade en hänförd Londonpublik.

Tredje set avgjordes i stället i ett tiebreak. Där fick Alcaraz en fjärde matchboll – och lyckades. Spanjoren knäckte Djokovic i tre raka set.

– Det är en dröm för mig att vinna den här pokalen, säger segraren.

"All heder till Carlos"

För Alcaraz var det här alltså andra raka segern i Wimbledon samt den andra raka finalsegern mot just Novak Djokovic. I fjol bröt han serbens svit på seger i de fyra senaste upplagorna av Wimbledon. Nu får Djokovic försöka bryta Alcaraz svit nästa sommar i stället.

För Djokovic har det också varit några speciella senaste veckor. 37-åringen tog sig till kvartsfinal i Franska mästerskapen i juni men tvingades dra sig ur på grund av en skada. Efter turneringen opererade han knät.

Nu tog han sig hela vägen till ännu en Wimbledon-final, men fick se sig besegrad av ett stjärnskott som han hyllade rejält efter matchen.

– All heder till Carlos som spelade fantastisk och komplett tennis. Jag försökte att pressa honom och räddade tre matchbollar. Men det var inte menat att jag skulle vinna. Han är absolut en välförtjänt vinnare i dag, säger Djokovic.

ANNONS

Fakta: Senaste vinnarna

2024: Carlos Alcaraz, Spanien.

2023: Carlos Alcaraz, Spanien.

2022: Novak Djokovic, Serbien.

2021: Novak Djokovic, Serbien.

2020: Inställt på grund av covid-19.

2019: Novak Djokovic, Serbien.

ANNONS