Carlos Alcaraz kysser bucklan efter sin första titel på Roland Garros i Paris.
Carlos Alcaraz kysser bucklan efter sin första titel på Roland Garros i Paris. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Alcaraz tog historisk titel efter stort drama

Carlos Alcaraz står som årets vinnare i Franska mästerskapen.
Detta efter att 21-åringen vunnit finalen mot Alexander Zverev.
– Jag är väldigt tacksam för mitt team, jag kallar de för team men ni är familj, säger Alcaraz.

ANNONS

Matchen blev en femsetare och pågick i över fyra timmar innan Alcaraz tillslut kunde fälla avgörandet, 6–3, 2–6, 5–7, 6–1, 6–2). Det är världstreans första titel i Franska mästerskapen och tredje grand slam-titeln i karriären.

– Det har varit en fantastisk resa från första matchen till i dag. Er stöttning i publiken har varit otrolig, det har känts som att jag har varit på hemmaplan. Vi ses snart, tack allesammans, säger Alcaraz efter segern.

– Grattis Carlos. Tre grand slam-titlar vid 21-års ålder, det är otroligt. Du är en otrolig spelare. Det har varit en ära att spela på den här planen, säger Alexander Zverev efter nederlaget.

ANNONS

Vunnit på alla underlag

Spanjoren är nu en av endast sju herrspelare hittills som vunnit en titel på alla tre underlag. Han har tidigare också vunnit på gräset i Wimbledon och på hardcourt i US Open.

Alcaraz tog sig till final genom att slå ut den nya världsettan Jannik Sinner i semifinal. Även det mötet blev en femsetsrysare.

Att vinna Franska mästerskapen har varit ett stort mål för den unge stjärnspelaren.

– När jag slutade skolan så brukade jag springa hem bara för att sätta på tv:n och kolla på matcherna från Franska mästerskapen. Jag tittade på många matcher. Många spanska legendarer har vunnit den här turneringen och jag vill sätta mitt namn på den listan, sade Alcaraz inför avgörandet.

Borg prisutdelare

Bland publiken på plats i Paris fanns bland andra svenska tennislegendarerna Björn Borg och Mats Wilander. Borg fick även äran att agera prisutdelare efter finalen.

Fjolårets segrare i Franska mästerskapen, Novak Djokovic, tvingades dra sig ur i kvartsfinalen på grund av en knäskada.

ANNONS