Andreas Almgren siktar på ett ytterligare nytt svenskt rekord på Stockholms stadion på söndag.
Andreas Almgren siktar på ett ytterligare nytt svenskt rekord på Stockholms stadion på söndag. Bild: Christine Olsson/TT

Almgren siktar på rekord igen i sitt OS-test

Två Diamond League-lopp på fyra dagar – med 3 000 meter i Stockholm på söndag – blir Andreas Almgrens stora OS-test.
– Det är så här det kommer att vara på OS med försök och final. Det här blir ett test av hur kroppen reagerar på det, säger han.

ANNONS

Han förbättrade sitt svenska rekord på 5 000 meter i Oslos Diamond League-gala på torsdagskvällen med nio sekunder.

Och på söndag är det dags för löparen, som under våren satt svenska rekord på löpande band, att springa 3 000 meter i Diamond League-galan på Stockholms stadion.

– Det blir ett test, för på OS är det exakt som det kommer att vara med försök, två vilodagar och sen final, säger Almgren.

– Det här blir lite uppladdning och ett test på hur kroppen reagerar på det. Det blir nog inte för tajt (mellan loppen), så länge jag får två dagar med bra sömn.

ANNONS

"Rekordet bör ryka"

Han siktar på att sätta sätta rekord igen på söndag.

– Det är mitt sämsta svenska rekord, när jag satte det var jag betydligt sämre än nu, så rekordet bör ryka. Även om jag inte skulle känna mig helt återhämtad.

Det väntas bli runt 20 grader och kanske lite regn på söndag.

– Så länge det inte blåser så mycket så är jag nöjd. Och så länge det inte kommer lika mycket regn som förra året. Det är ett av de värre loppen som jag sprungit i min karriär, säger Almgren om Diamond League-galan i Stockholm i fjol, då det dessutom var väldigt kallt.

Då sprang han 3 000 meter på 7.40,01, i år siktar han på att gå långt under sitt svenska rekord på 7.34,31.

18 mil förra veckan

Med tanke på alla rekordlopp som Almgren sprungit i vår finns en farhåga över om han formtoppar för tidigt, före EM och OS.

– Nej det är jag inte orolig för, jag och min tränare har en plan för formtoppen och jag är inte där ännu. Jag har en massa träning ogjord och ligger fortfarande i en form av grundträningsperiod nästan, säger han.

– Jag kan säga att i förra veckan så sprang jag 13 pass, 18 mil totalt, så det är inte att jag lättat på träningen direkt.

ANNONS

Tanken är, säger han, att göra de två sista maxinsatserna i Oslo och Stockholm och sedan börja lätta på träningen i nästa vecka.

– Då ska jag få ytterligare en skjuts uppåt till EM.

I EM i Rom springer Almgren endast 10 000 meter, som går den 12 juni. I OS ska han springa både 5 000 och 10 000 meter.

Fakta: Andreas Almgren

Född: 12 juni 1995 i Sollentuna.

Klubb: Tureberg.

Tränare: Urban Aruhn.

Almgrens svenska rekord: 3.32,00 på 1 500 meter, 7.37,05 på 3 000 m, 12.50,94 på 5 000 m, 26.52,87 på 10 000 m, 27.20 på 10 km väg, 59.23 på halvmaraton (alla utomhus). 7.34,31 på 3 000 m (inomhus).

ANNONS