Förbundskapten Kristjan Andrésson har samlat sitt svenska landslag inför handbolls-EM på hemmaplan.
Förbundskapten Kristjan Andrésson har samlat sitt svenska landslag inför handbolls-EM på hemmaplan. Bild: DANIEL STILLER

Andrésson kritisk mot tuffa spelschemat

Kristján Sverige kliver snart in i EM-cirkusen på hemmaplan. För Kristján Andrésson blir det en storslagen avslutning, även om han har sina tankar kring det intensiva spelschemat.
– Vi ser ju skadorna som kommer, säger han.

ANNONS
|

I somras stod det klart att Kristján Andrésson bara skulle få ett halvår på dubbla stolar (dels som svensk förbundskapten, dels som tränare i tyska Rhein-Neckar Löwen). Glenn Solberg kliver snart in på den förstnämnda posten, och EM på hemmaplan blir Andréssons sista mästerskap.

– Jag var medveten om att det inte skulle pågå för evigt, så det känns bara bra, säger han.

När nu halva säsongen är lagd till protokollet är beslutet inget han ångrar. Föga oväntat har de dubbla jobbat tagit på krafterna.

– Det är för- och nackdelar med att ha ett klubblag samtidigt. Fördelen är att jag är igång, nackdelen är att jag inte kommer hit utvilad. Nu är det först i april som jag får möjlighet att andas ut, säger 38-åringen.

ANNONS

Han berättar om kulturkrocken och språkbarriärerna som mött honom i Rhein-Neckar Löwen – och medger att storklubbens nuvarande sjätteplacering i tabellen är en missräkning.

– Resultaten har varit upp och ner, och som ledare och tränare vill du ju gärna vinna. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med beslutet och utmaningarna med att bo i ett nytt land.

"Lärt mig massor"

Väl på plats i Göteborg tror Andrésson att erfarenheten bara är positiv att ha med sig in i hemma-EM.

– Det har varit en intensiv höst och jag har lärt mig massor. Så coachmässigt borde jag ju vara mer igång än tidigare åren då jag gått och väntat på mästerskapet. Nu när jag väl är här är jag full med energi och tycker det är väldigt roligt!

De dubbla plikterna då? Har det varit svårt att bestämma när tankarna ska ägnas åt landslaget och när de ska ägnas åt klubblaget? Har det varit svårt att välja mellan att detaljstudera Polens försvar eller Kiels omställningar?

– Tillräckligt många Kiel-matcher har det blivit oavsett ... men här har jag ju hjälp av både Martin Boquist – och Mikael Franzén framför allt – som förbereder oss på motståndarlagen, säger Kristján Andrésson.

ANNONS

Tuffa spelscheman har blivit tuffare

Spelarna kommer dock inte bombarderas med info, utan få det vitala om varje lag. Det är många matcher som ska spelas – och få dagar att spela dem på.

– Det är ju så kort om tid mellan matcherna. Ett och ett halvt, två dygn och däremelllan ska vi hinna vila, få ordning på skallarna igen och göra våra saker bra. Så vi ger inte all information utan vi ger det viktigaste, säger Andrésson.

Trots kritik mot tuffa spelscheman (och skaderisken som det medför) i tidigare mästerskap är EM 2020 nu utökat till 24 lag för första gången – vilket också inneburit en extra match för de som når semifinal.

– Det får man ju fråga de som styr schemat vad det beror på. Jag har inget emot fler matcher, men då får man titta på helhetsbelastningen för spelarna och faktiskt se till att det blir längre vila mellan matcherna, säger Andrésson.

"Vi ser ju skadorna"

Flera lag (Spanien Tyskland, med flera) kommer dessutom få resa långt mellan gruppspelen samt finalspelet i Stockholm.

– För mig är det för lite vila emellan, och när vi som ledare inte hinner ställa om eller förbereda oss fullt ut så tycker jag att man faktiskt får tänka till vad som är viktigast, resonerar Kristján Andrésson.

ANNONS

Någon förändring inom en allt för snar framtid är dock inget som den avgående förbundskaptenen räknar med:

– Vi ser ju skadorna som kommer men tyvärr tror jag inte det blir nån realitet av de här kraven från spelare som vill ha bättre förutsättningar. Inte förrän nån bestämmer sig att nu är det nog.

Handbolls-EM 2020

Spelas: 9-26 januari.

Spelas i: Göteborg, Malmö, Stockholm, Trondheim, Graz, Wien.

Antal deltagare: 24 (för första gången i EM-sammanhang).

Sveriges inledande gruppspelsmatcher (samtliga i Scandinavium): Schweiz (10 januari, 18.15), Slovenien (12 januari, 18.15), Polen (14 januari, 18.15).

Till andra gruppspelsrundan går sedan ettan och tvåan från respektive grupp. Avancerar Sverige hit kommer de spela i Malmö (den andra gruppen spelar i Wien).

Finalspel: Semifinaler, bronsmatch och final (samt match om femte pris) spelas alla på Tele 2 arena i Stockholm.

ANNONS