Armand Duplantis vinner duellen mot Karsten Warholm

Nu är det avgjort. Armand Duplantis vinner den hajpade duellen på 100 meter mot Karsten Warholm. På tiden 10,37.
– Jag är helt överlycklig, säger svensken.

ANNONS
|

Duellen mellan världsrekordhållaren i stavhopp Armand Duplantis, 24, och världsrekordhållaren på 400 meter häck Karsten Warholm, 28, har snackats upp rejält och det har tippats länge kring vem som är snabbast på 100 meter. På onsdagskvällen fick vi ett svar.

När duellanterna klev in på Letzigrundstadion i Zürich för duellen var det som inför en boxningsmatch och Duplantis hade med sig ett entourage med bland andra tidigare världsrekordhållaren i stavhopp Renaud Lavillenie, OS-mästaren på 200 meter Letsile Tebogo och OS-silvermedaljören på 100 meter Sha'carri Richardson.

När duon efter en lång uppladding till slut släpptes iväg ledde Armand Duplantis från start till mål och vann klart. Norrmannen Warholm fick se sig besegrad.

ANNONS

– Jag är helt överlycklig, säger Mondo i Sportbladets sändning.

Sverigetrea i år

Segertiden blev 10,37 – bara 29 hundradelar från Henrik Larssons svenska rekord på distansen.

– Är det så? Nice. Det är bra. Det var svårt att tänka på tiden, det var så länge jag sprang, säger han till Sportbladet efter segern.

Duplantis tid gör honom till Sverigetrea i år, den hade räckt till SM-silver och seger i Finnkampen.

– Det hade varit en dröm för mig sedan länge att ta den sista sträckan på stafettlaget på Finnkampen och vi slår det svenska rekordet. Vi måste bara lösa det rätta laget, säger svensken.

Warholm gick i mål på personliga rekordet 10,47, en tiondel efter Mondo.

– Han var väldigt snabb ur startblocken, säger norrmannen.

Warholm hade det bästa personliga rekordet inför loppet, på 10,49, men den noteringen är från 2018. Duplantis tidigare personliga rekord var på 10,57, från 2017.

Duellanterna hade inför loppet kommit överrens om förloraren ska tävla i den andres tävlingsdräkt i torsdagens Diamond League-tävling på samma arena.

I och med förlusten får alltså Karsten Warholm bära Mondos svenska tävlingsdräkt när både han och Duplantis ska tävla i sina ”riktiga” grenar.

ANNONS
Efter förlusten får Warholm tävla i Duplantis svensks dräkt i torsdagens Diamond League-tävling.
Efter förlusten får Warholm tävla i Duplantis svensks dräkt i torsdagens Diamond League-tävling. Bild: DENIS BALIBOUSE

LÄS MER:Reaktionerna efter Duplantis seger mot Warholm

ANNONS