Armand Duplantis vinner OS-guld – sätter nytt världsrekord

Armand Duplantis har gjort det igen.
Han kom, han hoppade, han vann OS-guld – han satte nytt världsrekord.
– Jag har drömt om det sedan jag var tre år, tusen gånger. Och nu händer det, säger han till Max.

ANNONS
|

Få går in i OS i Paris som lika stor guldfavorit som Armand Duplantis. Svensken höll för trycket och gjorde det som förväntades när han på måndagskvällen på Stade de France hoppade hem sitt andra OS-guld.

– Det är det sjukaste som jag varit med om, säger han till Max efter en oförglömlig kväll i den franska huvudstaden.

”Mondo” var den ende i det tolv man stora startfältet som stod över ingångshöjden 5,50. När han väl gick in, på 5,70, tog han sig med stor marginal över ribban.

Svenskens nästa hopp, på 5,85, såg lika enkelt ut och precis som väntat såg han inte ut att utmanas nämnvärt i jakten på guldet. Även 5.95 gled han enkelt över och efter den höjden var medaljen säkrad.

ANNONS

Förutom Duplantis var amerikanen Sam Kendricks och greken Emmanouil Karalis kvar i tävlingen när ribban höjdes till sex meter. Då hade svensken bara gjort tre hopp i tävlingen.

Inga rivningar fram till segern

Den enda som klarade sex meter, och dessutom i första försöket och återigen med stor marginal, var Armand Duplantis och i och med det var OS-guldet säkrat – hans andra i karriären.

– Det är så mycket som händer just nu. Jag kände sånt självförtroende under hela dagen och visste att det var möjligt men när det faktiskt hände…. Det har varit min största dröms sedan jag var barn, världsrekord och OS. Jag har drömt om det sedan jag var tre år, tusen gånger. Och nu händer det! Det är svårt att fatta faktiskt. Hur kan det vara på riktigt? Så jäkla kul bara, säger Duplantis till Max.

Duplantis firade med kungen och drottningen efter segern och världsrekordet.
Duplantis firade med kungen och drottningen efter segern och världsrekordet. Bild: JOEL MARKLUND

Kendrick knep silvret och Karalis bronset.

Efter säkrat guld lade Armand Duplantis upp ribban 6,10, sju centimeter över OS-rekordet. Även den höjden flög han över enkelt och nu är han även den som hoppat högst någonsin på ett olympiskt spel.

Nytt världsrekord

Därefter begärde han upp ribban till 6,25 – nytt världsrekord. Och i tredje försöket klarade han. Vilt jubel bröt ut på Stade de France, där alla andra tävlingar avslutats sedan länge med åskådarna dröjde kvar för att följa Mondo hela vägen.

ANNONS

– Så mycket folk och så mycket energi. Så mycket ljud när jag sprang på ansatsen. Jag försökte bara andas. Det är fortfarande stavhopp, det spelar ingen roll att det är 80 000 här och skriker mitt namn. Men det gav mycket energi, säger Duplantis till Max.

– Hjärtat bara slår och slår och slår och slår. Det är otroligt häftigt, säger en lyrisk förbundskapten Kajsa Bergqvist till Max.

24-årige Duplantis har nu vunnit två OS-guld, två VM-guld ute, två VM-guld inne, tre EM-guld ute och ett EM-guld inne hittills i sin karriär. Dessutom har han nu satt nio världsrekord.

LÄS MER:Här firar Armand Duplantis med kungen och drottningen

LÄS MER:Bergqvist: Kommer få se ”Mondoshow” i många år

LÄS MER:Rivalen om Duplantis: "Han är helt galen"

ANNONS