Armand Duplantis vinner VM-guld

Armand Duplatis har gjort det igen.
Storfavoriten motsvarade förväntningarna och vann VM-guldet i Budapest efter felfri hoppning.
– Han kommer hit och hoppar som en gud, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till TV4.
Efter att guldet säkrats försökte ”Mondo” putsa sitt eget världsrekord.

ANNONS
|

Armand Duplatis var inför VM en av de allra största guldfavoriterna i mästerskapet. Och han gjorde ingen besviken. På höjden 6,10 rev den sista konkurrenten till guldet ut sig och en felfri "Mondo" kan återigen titulera sig världsmästare.

– Mondo är favorit men han går in med en enorm press och han har haft lite problem inför VM. Han har verkligen fått kämpa och kommer hit och hoppar som en gud. Vad ska man säga?, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till TV4.

Efter segern gjorde han tre misslyckade försök på 6,23, nytt världsrekord.

Stod över flera höjder

Duplantis gick in i finalen på ingångshöjden 5,55 och flög högt över ribban i första försöket. Han var sedan den ende i startfältet som stod över nästa höjd, 5,75.

ANNONS

Den svenske stjärnan var sedan högt över 5,85 i första hoppet. Där rev en av de på förhand starkaste konkurrenterna till ”Mondo”, amerikanen Chris Nilsen, i både första och andra försöket innan han tog höjden i tredje försöket.

Duplantis stod sedan över 5,90 och tog 5,95, med gott om luft till ribban. Ytterligare fyra hoppare, Kurtis Marschall, Ernest Obiena och Chris Nilsen, tog den höjden i första försöket.

– Det är på väg att bli tidernas bästa stavhoppstävling det här, sa experten A Lennart Julin i TV4:s sändning inför att ribban höjdes till sex meter.

Duplantis tog återigen på först försöket, med luft till ribban. Han var ende hoppare att ta sex meter i första försöket och kopplade ett hårt grepp om guldet.

Felfri till VM-guldet

Förutom Duplantis tog filippiniern Ernest Obiena sex meter men Duplantis ledde tävlingen tack vare färre rivningar.

Armand Duplantis tog höjden i första försöket samtidigt som Obiena sparade hopp till 6,10 och där rev ut sig. Duplantis tog i första försöket och det andra raka VM-guldet var säkrat.

– Det var ett bra jobb i dag. Alla hoppade så jäkla bra och det måste vara första gången som vi har två hoppare över sex meter. Det var jättehög nivå i dag. Det blir så på mästerskap, alla gör sina bästa prestationen här. Det var jättekul, säger Duplantis till TV4.

ANNONS

Efter säkrat guld begärde Duplantis upp ribban på nytt världsrekord, 6,23.

– Han känner sig lite spänd i låret. Men han vill testa, säger pappa och tränare Greg Duplantis i TV4.

Duplantis rev första försöket grovt. Andra försöket var bättre men även det en rivning. Även tredje försökte blev en rivning med Duplantis kan fira ändå – sitt andra raka VM-guld.

Ernest Obiena tog silvret och Chris Nilsen och Kurtis Marschall delade på bronset.

Duplantis guld är Sveriges andra under VM i Budapest, efter Daniel Ståhls bragdinsats i diskustävlingen.

Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,22 från Clermont-Ferrand, Frankrike, 2023. OS-guld 2021, VM-guld 2022, 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2018, 2022, inne-EM-guld 2021.

(TT)

LÄS MER:Armand Duplantis efter guldet: ”Var ganska rädd”

LÄS MER:Lista: Duplantis alla guld

LÄS MER:Kajsa Bergqvist efter Daniel Ståhls VM-guld: "En av de största bragderna"

ANNONS