Kosovare Asllani under måndagens landslagsträning på Gamla Ullevi i Göteborg, inför fotbollsdamernas avgörande EM-kvalmatch hemma mot England.
Kosovare Asllani under måndagens landslagsträning på Gamla Ullevi i Göteborg, inför fotbollsdamernas avgörande EM-kvalmatch hemma mot England. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Asllani om valet: "Första gången jag var rädd"

Först ska hon fälla England.
Sedan ska hon flytta dit och förändra damfotbollen.
– Det här var första gången som jag var rädd för att ta ett beslut, säger den 34-åriga mittfältaren om valet att flytta till den engelska andradivisionen.

ANNONS

I en fotbollsvärld där förmögna klubbar med framgångsrika herrlag tar över allt mer också på damsidan utgör London City Lionesses en anomali.

Det är just därför som Kosovare Asllani valt den som sin nionde klubb i seniorkarriären.

– Det blir lite som att cirkeln sluts. Jag tillhör en klubb som är den enda helt självständiga damklubben i England. Det är mäktigt att visa det, att vi inte behöver en herrklubb som stöttar oss. Den här klubben kommer att stå av sig själv och skapa sina egna fans. Det är mäktigt att få vara med från början, säger Asllani dagen före Sveriges avgörande EM-kvalmatch mot England i Göteborg.

ANNONS

Äger flera stora klubbar

London City Lionesses skapades 2019 som en utbrytning från Millwall FC. I december förra året köptes klubben upp av den koreansk-amerikanska affärskvinnan Michele Kang – något som visade sig avgörande för att locka till sig Asllani.

Kang, som också äger franska Lyon och NWSL-laget Washington Spirit, flög personligen ner till Milano för att träffa svenskan och övertyga henne om fördelarna med att byta italienska Milan mot den engelska andraligan.

– Om det inte hade varit för henne hade jag inte sajnat. Det är visionen och allt hon står för. Det gick hand i hand med allting som jag står för, säger Asllani.

– Hon är väldigt karismatisk, hon tar rummet. Hon vill rita om hela damfotbollskartan. Där vi är nu är inte tillräckligt bra, allting måste byggas större och vi måste satsa. Jag sade till henne: ”Vi får se om jag säger ja”. Då sade hon: ”Du kommer inte att säga nej”. Så det är lite det tänket hon har.

Roddar-rykte

Under tränaren Carolina Morace – före detta anfallsstjärna i det italienska landslaget – var London City i år på väg att ramla ner i tredjedivisionen. Men med nye tränaren Jocelyn Prêcheur, en 42-årig fransman som tidigare tränat Paris Saint-Germain, är tanken att klubben ska ta klivet upp i Super League redan kommande säsong.

ANNONS

– Och jag tror ändå att jag kommer att ha bättre förutsättningar än jag har haft på många år till att bli en bättre fotbollsspelare. Oavsett hur ligan ser ut. Men planen är att vi ska gå upp, säger Asllani.

Än så länge har hon bara hygglig koll på sina nya lagkamrater – en mix av bland annat unga brittiska talanger och irländska landslagsspelare. Men ett välbekant ansikte ryktas vara på ingång.

Enligt SVT har London City köpt loss svenska mittfältaren Julia Roddar från Hammarby.

– Förhoppningsvis kommer det in någon svensk spelare också. Jag hoppas att det blir klart så snart som möjligt, säger Asllani kryptiskt.

Fakta: Kosovare Asllani

Född: den 29 juli 1989 (34 år), i Kristianstad.

Position: mittfältare.

Klubb: London City Lionesses, i den engelska andraligan.

Moderklubb: Vimmerby.

Seniorklubbar: Linköping 2007–2012, Chicago Red Stars 2010, Kristianstad 2012, Paris Saint-Germain 2012–2016, Manchester City 2016–2017, Linköping 2017–2019, CD Tacón/Real Madrid 2019–2022, Milan 2022–2024. London City Lionesses 2024–.

ANNONS