Bäcken överklagar nekade licensen – vill spela i Hockeyettan

Bäcken HC har lämnat in överklagan. Klubben från Göteborg förväntar sig att de beviljas elitlicens och får spela i Hockeyettan – trots de stora skulderna.
– Med facit i hand skulle vi tagit oss an det på ett annat sätt, säger vice ordförande Mats Dynevik.

ANNONS

Bäcken HC har gjort en resa upp i seriesystemen och tog sig via kvalspel upp till Hockeyettan, vilket är deras bästa säsong sedan år 2000, då laget gick upp i serien senast.

Väl där har det sett mörkt ut.

Förra veckan fick Bäcken, tillsammans med Kristianstad, Strömsbro och Krif Hockey, besked om nekad elitlicens – eftersom de saknat tillräckligt kapital och haft skulder till säsongen 2024/2025.

– Det är aldrig roligt att få ett negativt beslut, men det är klart vi kommer från division 2 och vi är inte vana med de rutiner som gäller i Hockeyettan, säger klubbens vice ordförande Mats Dynevik.

ANNONS

Om egna strategin: ”Varit för defensiva”

Men på bara några dagar har klubben samlat in 600 000 kronor från sponsorer – och Bäcken hoppades övertyga licensnämnden om att få spela i Hockeyettan i höst.

Klubben har nu överklagat beslutet.

– Det känns jättebra nu. De senaste veckorna har varit väldigt positiva och vi märker att det finns många som vill att vi spelar i Hockeyettan. Att se allas förmåga att stötta oss, det känns jättepositivt, säger han.

Dynevik säger att Bäcken gått med klar förlust – men att föreningen jobbar med att få ett positivt kapital till nästa säsong. De har bland annat ökat antal medlemmar och sponsorer har erbjudit pengar.

– Jag tror att vi inte kan deras rutiner och pengar har en viss betydelse för Hockeyettan. Vi kommer att jobba med det till nästa säsong. Men vi skulle naturligtvis haft i ordning ett bokslut redan innan eftersom det är ett krav, säger han och fortsätter:

– Vi har varit för defensiva i våra bedömningar inför säsongen, men nu har vi snickrat ihop ett bokslut. Nu ska alla våra handlingar vara kompletta.

Väntar med spänning på beslutet

Tidigare har flera klubbar har tidigare tackat nej till att gå upp. Dels för att de känner att de inte kan leva upp till de ekonomiska kraven – men också för att de tyckt att det är alldeles för mycket med 40 division I-lag.

ANNONS

Dynevik menar att man får rätta sig efter vad Svenska Ishockeyförbundet och Licensnämnden bestämt.

– Du kan inte förändra Hockeyettans krav, antingen får du bestämma att leva upp till dem eller inte. Det är klart att man behöver ökade intäkter för att kunna spela där. Det förvånar inte mig att klubbar tackar nej på grund av ekonomiska skäl, säger han.

De väntade bara på att en styrelsemedlem som befann sig i Los Angeles i USA skulle signera avtalet. Sedan lämnades överklagan in till förbundet – som skulle in senast under fredagen.

Vad hade det betytt för er om överklagan inte skulle beviljas?

– Det har jag inte ens fokuserat på. Nu hoppas vi bara att hockeyförbundet också vill att vi spelar i Hockeyettan. Det är de som äger beslutet. Vi kan inte göra så mycket mer.

LÄS MER:Följ med på Bäckens resa – på väg mot eliten

LÄS MER:Klart: Hockeykvalet ändras inte

ANNONS