Bandyns julafton är här

ANNONS
|

Julefriden för Elitseriens bandyspelare är över – och de lär vara glada för det.

I dag ska det nämligen spelas traditionstyngd annandagsbandy.

Full omgång och ett par matcher på västliga orter väntar.

Två timmar senare och sex mil bort från tvåstadsderbyt mellan IFK Vänersborg och Gripen Trollhättan är det avslag i dagens andra västmöte. Det mellan tabelltvåan Villa Lidköping – som gick på julledighet med fem raka vinster – och IFK Kungälv.

Johan Sixtensson, tränare i Villa Lidköping, tror på sedvanlig julfolkfest hemma i bandymeckat.

– Annandagsbandyn är väldigt traditionsfylld. Även om Kungälv inte är någon ren derbymotståndare så är det en kul stämning mellan lagen, säger han.

ANNONS

– I Lidköping är det alltid mycket folk oavsett motstånd, framför allt på annandagen då många hemvändare är i stan. Självklart ska IFK få känna att de är på bortaplan inför 4 000 hemmasupportrar. Det är en trygghet att spela hemma i vår arena.

Vad säger du till spelarna inför matchen?

– De här matcherna är alltid upphaussade så jag uppmanar dem till att hålla ordning på känslorna.

Hemmalaget är inför mötet tabelltvåa, en poäng bakom Västerås, och har endast förlorat två matcher.

– Vi har ett gott självförtroende och ett fungerande grundspel. Det känns tryggt för stunden, säger Johan Sixtensson.

Andra omständigheter råder hos gästerna IFK Kungälv. Laget har under stora delar av säsongen knappt kunnat träna på den undermåliga hemmaisen och ligger strax under slutspelsstrecket.

– Det rimmar illa med våra ambitioner och det är naturligtvis inget lätt läge. Vi känner oss inte i toppform och att möta Lidköping borta med deras publik är tufft, säger Ari Holopainen, tränare i IFK Kungälv.

Men läget känns trots allt inte helt hopplöst.

– Vi ska såklart göra allt vi kan och lite till. Faktumet att det är annandagsmatch kan höja oss. Det är SM-guldfavoriten vi möter och de ska känna pressen. Vi kan vara avslappnade och spela vårt spel. Förhoppningsvis kan vi prestera bra bandy i 90 minuter och inte tappa matchen efter tio, som vi gjorde senast mot Lidköping.

ANNONS

Finns det någon julklapp som skulle slå tre poäng borta mot Villa?

– Nej, det vore den bästa julklappen. För mig är annandagen större än julafton och alltid en speciell och viktig dag, säger Ari Holopainen.

ANNONS