Wilma Hellström.
Wilma Hellström. Bild: Magnus Lejhall/TT

Bidrog till EM-guldet – nu hoppas Hellström på OS

Mästerskapsdebuten gjorde hon förra sensommaren – och bidrog direkt till det svenska lagguldet.
Wilma Hellström, 31, fick smak på det goda. Men det är en sak att hoppa ett EM, en helt annan att få plats i OS-laget.
– Det som blir, det blir, säger hon.

ANNONS

På stoet Cicci red hon felfritt i den avgörande omgången i laghoppningen i EM för snart ett år sedan.

Det räckte inte bara till guld för laget – med Henrik von Eckermann, Jens Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson som övriga ryttare – utan även till individuell finalhoppning.

Tio månader senare väntar Wilma Hellström spänt på att få veta hur förbundskaptenen Henrik Ankarcrona vill ha det i Versailles om cirka fem veckor. På lördag ger han besked om vilka fyra ryttare han tar med sig.

Planerat för OS

Hellström fick tidigt Ankarcronas uppdrag att planera för OS, men inga garantier om att hon får göra resan.

ANNONS

– Vi har gjort en plan. Nu blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss i och med att nationshoppningen (League of Nations) i Sankt Gallen ställdes in. Ta i trä, Cicci känns superfin. Vi känner varandra så väl och hon har så otroligt stor erfarenhet. Det känner jag i år efter förra året, med världscupfinalen och EM, allt vi har med oss i bagaget.

Konkurrensen om OS-platserna är knivskarp. Bakom givne världsettan von Eckermann finns Bengtsson, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Petronella Andersson och hon själv.

Två ska bort, en får vara med som reserv.

Om Bengtsson, reserv i guldlagen vid OS 2021 och VM 2022, vill ta den rollen igen är oklart. Och hur sugna är veteranerna Baryard Johnsson och Fredricson? Ankarcrona har en delikat uppgift.

Reserv? Gärna!

Förbundskaptenen kommer sin vana trogen inte att offentligt ge besked vem som blir lagets reserv.

– När tiden är mogen kommer jag berätta vem som så att säga är fyra i lagtävlingen i Paris, men exakt när det blir kan jag inte säga, säger han till DN.

Men Wilma Hellström ger ett klart besked. Hon vill åka, oavsett vad som väntar.

– Jag är ju väldigt positiv till det mesta (skratt) och det vet Henrik också. Det är lite av min styrka, skulle jag säga. Jag ser inget negativt med att åka med som reserv i den sits jag är i nu.

ANNONS

Om du inte får åka alls, hur tar du det?

– Man får bara ta det. Det är så det är. Alla kan inte åka. Det är också en del av sporten att vara med om det. Någonstans får man hålla sin plan och det som blir det blir. I slutändan är det Henrik som tar ut det som han tror är bästa laget. Så får det vara, säger Hellström.

Hon menar att vilka som än hoppar i Versailles ska Sverige vara med och fajtas om medaljerna.

– Jag hör många från andra länder säga att Sverige har ett otroligt starkt lag eftersom vi har så många bra ryttare (som kan gå OS).

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona tar ut OS-laget på lördag.
Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona tar ut OS-laget på lördag. Bild: Magnus Lejhall/TT

Fakta: Wilma Hellström

Född: 26 april 1993.

Bor: Valkenswaard, Nederländerna.

Främsta häst: Cicci, sto, 13 år.

Främsta mästerskapsmerit: EM-guld i lag i Milano 2023. Kom på 14:e plats i världscupfinalen förra året och blev individuell 22:a i EM.

Världsrankning: 205.

Aktuell: Är med i fajten om en plats i OS-laget. Hoppar i Global Champions Tour på Stockholms stadion under veckoslutet. Rider Cicci i fredagseftermiddagens 1,45-hoppning

ANNONS