Jim Gottfridsson blev utvisad mot Slovenien.
Jim Gottfridsson blev utvisad mot Slovenien. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Blågula OS-krisen: "Kan så jävla mycket bättre"

Felix Claar har hälproblem, Jim Gottfridsson riskerar avstängning och Sverige kan missa OS-kvartsfinal.
Kort och gott: Det är krisläge hos de svenska handbollsherrarna.

ANNONS

24–29 mot Slovenien var en smäll som tog hårt på det blågula landslaget. Det märktes när spelarna och ledarna kom till den mixade zonen efter förlusten i Paris.

För ett landslag som har radat upp lyckade mästerskap de senaste åren är det en ovanlig sits att ha inlett OS med två förluster på tre matcher.

Insatsen mot Slovenien var dessutom av det blekare slaget.

– Det är nog den sämsta landskampen som jag har varit med och spelat, säger Felix Claar uppriktigt.

"Dålig häl"

Claar fick kliva av i slutet av matchen med hälproblem som tidigare har hållits hemliga. När östgöten stannar till i den mixade zonen märks det att det smärtar både i själen och hälen efter förlusten.

ANNONS

– Jag har dragits med en dålig häl ganska länge och slog upp det lite när jag landade. Nu blir det hög påfrestning med match varannan dag och då blir det mer påtagligt. Det är inget farligt, det gör bara jävligt ont, säger Magdeburgstjärnan.

Claar räknar med att spela mot Kroatien på fredag och det är nog tur det. Mittniokollegan Jim Gottfridsson riskerar nämligen att vara avstängd då, efter att ha visats ut från banan med blått (!) kort i mitten av andra halvlek mot Slovenien.

"Gotte" var besviken på sig själv över att ha satt laget i en knepig sist ("det är klart att armbågen är lite högt uppe, den träffar definitivt i ansiktet") men också på hur Blågult underpresterade mot Slovenien.

– Så här ska vi inte känna igen det svenska handbollslandslaget, utan vi vill presentera oss på ett annat sätt, säger han.

Till sist kom förbundskapten Glenn Solberg, lika besviken som alla andra över Sveriges prestation.

– Nu är det "vinna eller försvinna" och vi har aldrig varit i den situation vi är nu under min ledning. Nu får vi kavla upp ärmarna och visa vad vi står för, säger han.

Sanningen är att Sverige har en liten chans att ta sig vidare till kvartsfinal även om man bara vinner en av de två återstående matcherna. Men en liten risk finns också att man missar kvartsfinal även vid två segrar.

ANNONS

"Inte i närheten"

Framför allt måste spelet bli bättre om Sverige på allvar ska kunna fortsätta drömma om ett första historiskt OS-guld.

Felix Claar:

– Vi vet ju att vi kan så jävla mycket bättre än vad vi har visat. Över tre matcher har vi haft bra perioder, men jag tycker inte vi har varit i närheten av topparna som vi haft i tidigare mästerskap tycker jag. Jag hoppas att vi kan gräva fram någonting.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Tyskland, Slovenien, Kroatien, Spanien, alla fyra poäng.

Sverige, två poäng.

Japan, noll poäng.

De fyra bästa lagen går vidare till kvartsfinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möten.

Återstående matcher, fredag: Kroatien-Sverige, Tyskland-Spanien, Slovenien-Japan.

Söndag: Sverige-Japan, Tyskland-Slovenien, Spanien-Kroatien.

ANNONS