Anthony Elanga.
Anthony Elanga. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Blågult mot historiskt biljettfiasko: "Tråkigt"

Ett landslag ur form, oktoberkyla och en betydelselös träningslandskamp.
Sverige mot Moldavien kommer inte att bli en publikfest – hittills har det sålts knappt 9 000 biljetter.
– Tråkigt att det inte kommer mer folk, säger Jesper Karlsson.

ANNONS
|

Det svenska herrlandslaget ställs mot Moldavien på nationalarenan Friends arena under torsdagskvällen. En träningslandskamp där förbundskapten Janne Andersson väntas vila stora delar av startelvan och starta med "B-laget".

Det råder därför svalt intresse kring biljettförsäljningen till matchen i Solna. På onsdagseftermiddagen hade det sålts knappt 9 000 biljetter och det kan bli en historiskt dålig publiksiffra mot Moldavien. I oktober 2018 var 9 875 på plats för att se Blågult ta sig an Slovakien i en landskamp. Sämre än den publiksiffran har Friends arena aldrig bevittnat. Bottenrekordet dessförinnan låg på 13 438 åskådare, mot Norge 2013.

Nästan hopplöst

– Tråkigt att det inte kommer mer folk, det kommer bli roligt att kolla på oss i morgon (läs: torsdag). Man hade velat ha mer publik som stöttar oss, säger Bolognaspelaren Jesper Karlsson.

ANNONS

Inte heller hjälper det att Sverige har stått för många svaga prestationer i det pågående EM-kvalet, vilket har lett till att det nu är ett nästintill omöjligt uppdrag att nå fotbollsfesten i Tyskland nästa sommar.

För Nottinghamforwarden Anthony Elanga spelar det ingen roll, att spela i landslaget är tillräcklig motivation för att prestera på topp.

– Det är alltid viktigt att spela med Sverige, och extra viktigt att vi vinner i morgon för att få en bra känsla inför måndagens match (mot Belgien i EM-kvalet). Jag vill ha vinnarkänslan för ett bättre självförtroende, säger Premier League-proffset.

Måste vinna alla

Förutsättningarna i gruppen är glasklara. Sverige måste vinna de tre återstående matcherna, men inte ens det räcker nödvändigtvis. Både Belgien och Österrike måste tappa poäng för att Sverige ska kunna passera någon av nationerna som just nu är sju poäng före.

Sverige–Moldavien har avspark 19.00 på torsdag. På måndag väntar den viktiga EM-kvalmatchen i Bryssel mot Belgien.

Fakta: Herrlandslagets fem sämsta publiksiffror på Friends arena

Sverige–Slovakien, landskamp, 16 oktober 2018: 9 876 åskådare.

Sverige–Norge, landskamp, 14 augusti 2013: 13 438.

Sverige–Estland, landskamp, 4 september 2014 15 421.

Sverige–Tjeckien, landskamp, 29 mars 2016 18 475.

Sverige-Färöarna, EM-kval, 18 november 2019: 19 737.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS