Alexander Bolsjunov, här under en tidigare etapp, vann Tour de Ski i överlägsen stil. Bild: Alessandro Trovati/AP/TT

Bolsjunov historiskt överlägsen i touren

Denis Spitsov gjorde en imponerande klättring när han vann den tuffa slutetappen av Tour de Ski. Men i sammandraget fanns det bara en ryss att tala om. Alexander Bolsjunov blev tvåa och vann touren med den största segermarginalen någonsin.

Bolsjunov gjorde en otrolig prestation i touren som helhet. Den 24-åriga ryssen tog sig upp på pallen i samtliga etapper och vann fem av dem. I de två sprintarna fick han nöja sig med en andra respektive en tredje plats, och även i den sista etappen, klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme, fick han se sig slagen.

Men även om landsmannen Denis Spitsov vann söndagens etapp var loppets tvåa Alexander Bolsjunov tourens överlägsna konung.

Han vann Tour de Ski för andra året i rad och det med så stor marginal att han raderade ut norrmannen Martin Johnsrud Sundbys tidigare rekordnotering på 3 minuter och 15 sekunders segermarginal från 2015–2016.

Totaltvåan Maurice Manificat – fransmannen blev trea på söndagen – var till slut 3 minuter och 24 sekunder bakom den makalöse Bolsjunov. Spitsov nådde också pallen efter sin strålande avslutning, och var till slut 3.36 bakom segraren.

Bäste svensk för dagen var William Poromaa som blev 23:a, 1.29 bakom Spitsov. Oskar Svensson, som vann sprinten i lördags, blev bäst av de blågula herråkarna totalt sett, med en 16:e-plats.

Fakta: Tour de Ski 2020–21, herrar