Adam Strandner vann i helgen sitt allra första JSM-guld – i sin första riktiga tävling efter coronapandemin. Och trots att han legat sjuk i två veckor.
Adam Strandner vann i helgen sitt allra första JSM-guld – i sin första riktiga tävling efter coronapandemin. Och trots att han legat sjuk i två veckor. Bild: MATHIAS BERGELD

Brottaren Adam Strandner var nära att sluta under pandemin – nu är han bäst i Sverige

Adam Strandner var en av Öis största talanger. Då slog pandemin till och brottaren tappade motivationen. Ett år senare är 18-åringen tillbaka och blev i helgen svensk juniormästare.
– Jättekul. Särskilt eftersom det var min första riktiga tävling efter pandemin, säger han.

ANNONS
|

När coronan slog till förra våren drabbades idrotten hårt. Under ett och ett halvt år begränsades verksamheter och tävlingar ställdes in. För enskilda idrottare förändrades tillvaron helt.

Adam Strandner tillhörde gruppen som påverkades allra mest och talade om det i en GP-artikel förra hösten.

– Man märker såklart en stor skillnad. Alla tävlingar är inställda. Det är de som är motivationen. Man får försöka tänka långsiktigt. Ibland kan det var lite svårt. Nu när det är mörkt är det tufft att ta sig från soffan till träning varje dag, sa han.

Ordföranden i hans klubb, Örgryte brottning, såg faror inför framtiden.

ANNONS

– Risken är att juniorerna och kanske också en del seniorer tappar sugen. Många drivs av att tävla. Vad händer när de inte får det? var Thomas Svenssons fundering förra hösten.

Svaren börjar så sakteliga ticka in.

Tre deltagare – tre SM-guld för Örgryte brottning

Vid helgens junior-SM-tävlingar i Sandviken ställde Örgryte IS upp med tre brottare.

Samtliga gick till final – och vann guld.

Det resulterade i en andraplats i lagtävlingen.

– Det är jättestort. Öis brottning har så vitt jag vet aldrig vunnit tre guld på junior-SM tidigare. Alla tre är dessutom egna produkter, säger sektionens ordförande Thomas Svensson.

Adam Strandner, 18,  under träning.
Adam Strandner, 18, under träning. Bild: MATHIAS BERGELD

Brottarna det rör sig om är Adam Strandner (72 kg), Alexander Vafai (63 kg) och Miru Olsson (77 kg), alla tränade av Zigmunds Jansons.

I fallet med Adam Strandner är framgången extra anmärkningsvärd. Uppladdningen inför SM-tävlingarna och finalen mot Oskar Pettersson från Sundsvall var inte helt friktionsfri.

– Jag var sjuk i två veckor innan så konditionen var inte den bästa. Jag ledde med 5-0 och lyckades hålla undan och vinna med 7-6 till slut.

”Föreningen har skött pandemin mycket bra”

Thomas Svensson är imponerad av Adams insats – och brottarens första JSM-guld.

– Han har ett pannben som är osannolikt. När orken tröt stod han upp på ren vilja i andra perioden.

ANNONS

För Adam Strandner innehåller framtiden härnäst Mälarcupen i Västerås, sedan förhoppningsvis junior-EM och -VM. För att kvalificera sig dit krävs resultat även på vårens JSM.

Senast vi talades vid var mycket osäkert och tävlingar inställda. Hur summerar du pandemin?

– Vi har hållit ut och tränat på även om det inte har varit så kul. Efter tävlingen har det varit roligare att träna. Överhuvudtaget har föreningen skött pandemin mycket bra. Vi fick aldrig någon smittspridning, säger Adam Strandner.

Öis har klarat pandemin riktigt bra. Det gäller både antalet medlemmar och rent ekonomiskt.

– Det har inte gått så illa som jag trodde, även om vår yngre tävlingsgrupp har krympt ihop. Det är ett enormt tryck på nybörjarverksamheten. Vi har 30-40 nya varje vecka. Det är riktigt roligt, summerar Thomas Svensson.

ANNONS