Truls Möregårdh kan se tillbaka på en osannolik singelturnering i Paris.
Truls Möregårdh kan se tillbaka på en osannolik singelturnering i Paris. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Därför är OS-silvret en sensation

Truls Möregårdh var i VM-final redan för tre år sedan.
Så varför är OS-silvret en sådan sensation?
Här är 22-åringens resa från supertalang till OS-medaljör.

ANNONS
|

Bordtennisförbundets dåvarande sportchef Mikael Andersson visste vad han talade om 2019, när en 17-åring från Hovmantorp för första gången tagits ut i en svensk VM-trupp.

– Jag tycker idrotts-Sverige ska vakna upp. Han kan slå ut kineser, sade Andersson om ynglingen.

Fem år senare vet hela bordtennisvärlden vad Truls Möregårdh är kapabel till i pingishagen.

Söndagens OS-silver i Paris kvalar in som en av svensk idrotts allra största olympiska stunder, kanske framför allt med tanke på att det kommer så oväntat och trots tuffast tänkbara motstånd på vägen.

Blev knappt uttagen

Och eftersom det verkligen var på håret att 22-åringen ens blev uttagen i det svenska OS-laget.

ANNONS

– Det slutade med att det stod mellan Mattias Falck och Truls Möregårdh om en plats. Det är de två som har spelat VM-final – Falck 2019 och Truls 2021. Så det var en tuff uppgift att ta ut det, sade förbundskapten Jörgen Persson i samband med uttagningen.

Truls Möregårdh föddes 2002 i Hovmantorp i Smålands skogar mellan Kalmar och Växjö. Han debuterade för Eslöv i pingisligan som 14-åring och utsågs snabbt till svensk bordtennis stora framtidsnamn.

Som 17-åring fick han spela i den japanska toppligan, där svensken fortsatte sprida sin numera ikoniska segergest – en hyllning till pappa Carl.

På tal om ikoniskt. För tre år sedan kom Möregårdh, rankad 77:a i världen inför turneringen, till VM i Houston med en helt ny racket, inte rund utan med sex, sju eller åtta kanter – beroende lite på hur man räknar.

Det slutade med ett sensationellt silver, efter förlust mot Fan Zhendong, samme kines som stod för finalmotståndet nu i OS.

Ny medaljchans väntar

Trots VM-silvret 2021 är svenskens insats i Paris häpnadsväckande.

För sanningen är att Möregårdh kom till Frankrike med lågt självförtroende och en 26:e-plats på världsrankningen. När han dessutom lottades mot världsettan, kinesen Wang Chuqin, i andra omgången hade han nästan gett upp på förhand.

ANNONS

Att han sedan lyckades besegra Wang var en sådan pingisbomb att det hade räckt för att utropa OS-turneringen till en Truls-succé. Men 22-åringen har fortsatt spela som i trans och bland annat räddat ofattbara 21 setbollar samtidigt som han skapat pingisfeber hemma i Sverige.

Och än är OS-resan långtifrån över.

På måndag startar lagturneringen, där Sverige inleder mot Danmark.

Truls Möregårdh gör sin segergest efter att ha säkrat lag-EM-guldet till Sverige i Malmö arena 2023.
Truls Möregårdh gör sin segergest efter att ha säkrat lag-EM-guldet till Sverige i Malmö arena 2023. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS