David Åhman och Jonatan Hellvig historiska världsettor

David Åhman och Jonatan Hellvig skriver ny historia. På måndagen blev duon, som seglat upp som ett guldhopp i OS i Paris i sommar, världsettor som första svenska par någonsin.

ANNONS
|

Det svenska beachvolleyparet David Åhman och Jonatan Hellvig går från klarhet till klarhet och har seglat upp som ett svenskt guldhopp inför OS i Paris i sommar.

Natten till måndag vann duon världstourtävlingen i mexikanska Tepic efter seger över brasilianarna George/Andre i finalen. Förutom att återigen vinna på absolut högsta nivån blev de dubbla Europamästarna från Sverige officiellt klara för sommarens OS. Duon var redan uttagen av Sveriges olympiska kommitté och nu har de även spelat det antal turneringar som Internationella Volleybollförbundets OS-kvalreglemente kräver för att kvalificera sig till spelen.

22-åringarna har skrivit svensk beachvolleybollhistoria flera gånger, bland annat genom att som första svenska par vinna EM och vinna på världstouren. På måndagen skrevs ny historia. I och med segern i Tepic inkasserade duon 1 200 rankingpoäng och när världsrankingen uppdaterades på måndagen är Åhamn/Hellvig nu etta, som första svenska par någonsin.

ANNONS

Går om superparet

Åhman/Hellvig har länge legat tvåa på världsrankningen bakom det norska superparet Anders Mol och Christian Sörum, som vunnit OS, VM och fyra EM, men har den senaste tiden närmat sig förstaplatsen. De 1 200 poängen innebär att Åhman/Hellvig passerar norrmännen, som på grund av skada inte ställde upp i tävlingen i Tepic.

Beachvolleyboll-turneringen i OS pågår mellan 27 juli och 10 augusti och äger rum framför Eiffeltornet i Paris.

Senast Sverige hade ett lag i beachvolleyboll i OS var 2004 i Aten när Björn Berg och Simon Dahl slutade nia.

Topp fem på världsrankingen i beachvolleyboll

1. Åhman/Hellvig, 8 460 poäng

2. Mol/Sörum (Norge), 8 160 poäng

3. Perusic/Schweiner (Tjeckien), 7 620 poäng

4. George/Andre (Brasilien), 7 020 poäng

5. Partain/Benesh (USA), 6 940 poäng

Se hela rankingen här.

LÄS MER:Ny titel för svenska stjärnduon – klara för OS

LÄS MER:Svenska OS-chefen: Truppen starkare på papperet

LÄS MER:Svenska OS-hoppen vann stjärnspäckad premiär

ANNONS