Emma Tonnvik: De gav Åhman/Hellvig det viktigaste som finns

David Åhman och Jonatan Hellvig är i OS-final och Sverige är en beachvolleybollnation att räkna med.
Tacka Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson, som gett 22-åringarna det viktigaste som finns, för det.

ANNONS
|

2004 förlorade Björn Berg och Simon Dahl åttondelsfinalen i OS i Aten.

20 år senare ska David Åhman och Jonatan Hellvig som världsettor spela OS-final i Paris.

– Det är sjukt bra jobbat av hela teamet och våra coacher som lagt så mycket tid med oss för att få oss att komma upp till den här nivån och ta oss hit, sa David Åhman i segerruset efter semifinalsegern mot Qatar sent på torsdagskvällen.

Sedan Åhman och Hellvig slog igenom sommaren 2022 med det sensationella EM-guldet i München har de där orden upprepats av den svenska duon. Segrarna har radats upp och efter varje framgång har 22-åringarna varit snabba med att hylla Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

ANNONS

De båda tränarna är hjärnorna bakom ”swedish jumpset”, det nya sättet att spela beachvolleyboll, det spel som tagit Åhman och Hellvig till ettor på världsrankingen som första svenska par någonsin.

2018 fick Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson upp ögonen för en 16-årig bollälskare från Umeå och parade ihop honom med en lika gammal fotbollsspelare från Lidingö. Där och då var de inte det perfekta paret för den nya spelstilen (som kort uttryckt går ut på att kunna anfalla redan på andrabollen och på så sätt ställa motståndarnas försvar). De var för korta (i dag ett av de kortaste lagen på världstouren) och båda är högerhänta.

– Vi har snackat om det under ett gäng år, att ”fan, det här borde vara framtiden för beachvolleyn”. Det man egentligen ville ha, det optimala, är en högerhänt och en vänsterhänt för då är det lättare att slå andraboll, även från högersidan, har Rasmus Jonsson berättat.

Men Rasmus och Anders gav det en chans, de såg potentialen och trodde att det kunde gå. Att de kunde göra de där 16-åringarna till bäst i världen.

Det är inget snack om att Umeåsonen David och Lidingökillen Jonatan är bollgenier med en extrem träningsvillighet. Spelarnas familjer har berättat om hur mycket hård träning och disciplin som ligger bakom framgångarna.

ANNONS

Rasmus och Anders har på bara sex år gjort dem till beachvolleyspelare på absolut toppnivå. De har gett dem träning, träning och mer träning. Men framför allt har de gett dem det mest värdefulla man kan ge unga idrottare: tron. Tron på den spelidé som tagit dem till toppen. Tron på att det går att bli precis hur bra som helst, trots att man är beachvolleybollspelare i Sverige, där världssporten volleyboll generellt och beachvolleyboll i synnerhet finns i periferin i det svenska sportmedvetandet. Om man ens vet att det går att tävla i beachvolleyboll.

David Åhman och Jonatan Hellvig var två år gamla när Berg och Dahl förlorade den där åttondelsfinalen i Aten. De har aldrig fått uppleva svenska förebilder i sin sport som visat att det går. Ändå har de genom alla år stenhårt trott på att det är möjligt att ta sig till världstoppen.

– Sverige har aldrig haft ett topp tio-lag i världen förut och aldrig tagit en medalj på ett internationellt mästerskap. Vi har byggt väldigt mycket av vår satsning på att det här är vår grej, idén som ska ta oss framåt. David och Jonatan har trott på det till 100 procent. Det har blivit något väldigt starkt för oss, att det här gör oss unika, säger Rasmus Jonsson.

ANNONS

Och när man följer David och Jonatans resa i Paris blir det tydligt att det där inte bara är ord. Det är precis så det är.

Åhman och Hellvig gick in i OS som stora medaljfavoriter, till och med guldfavoriter. De är världsettor och vann de fyra sista världstourtävlingarna de spelade inför spelen. Men väl i Paris gick det till inte alls så bra som många väntat. Det blev visserligen en 2–0-seger mot Australien i premiären men därefter kom två raka förluster och Sverige slutade bara trea i sin grupp.

Läge att förändra något inför slutspelet, att skruva på spelet? Inte för Åhman, Hellvig, Jonsson och Kristiansson.

Samma spel som inte räckte till mot Qatar och Italien i gruppspelet skulle räcka till en OS-final. Det trodde Rasmus och Anders på och det har de fått David och Jonatan att tro på.

Sverige har för första gången någonsin säkrat en OS-medalj i beachvolleyboll och på lördagskvällen kan det mycket väl bli ett guld. Åhman och Hellvig har de senaste åren mött finalmotståndarna Nils Ehlers och Clemens Wickler tolv gånger. Senast svenskarna förlorade var i mars 2023. Därefter har de vunnit tio raka matcher mot tyskarna.

Framgång föder framgång och den svenska beachvolleysagan som just nu skrivs är inget undantag. Bakom Åhman och Hellvig kommer fler svenska ”jumpsetters” som skolats i samma spelstil. I juni vann Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson guld på U22-EM och bakom dem finns fler blågula beachvolleytalanger som tar skalper på ungdomsnivå.

ANNONS

Sverige är en beachvolleybollnation att räkna med och de unga spelarna som kommer fram nu har dessutom det som David Åhman och Jonatan Hellvig saknat: svenska förebilder i världstoppen.

Tacka Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson för det.

LÄS MER:Ikonen: "Sjukt hur man ser på idrott i Sverige"

LÄS MER:Åhman/Hellvigs udda drag efter gruppspelet – nu klart för final

ANNONS