De vill gå i OS-golfarnas fotspår

I veckan avgörs lag-EM i golf för flickor på Göteborgs golfklubb.
Då finns runt 30 amerikanska collegescouter på plats och alla spelare drömmer om att göra samma resa som Sveriges OS-golfare.
– Dit ska man om man ska bli bra på golf, säger Blondie Persson-Lidgren som spelar i det svenska laget.

ANNONS
|

Efter en stormig start på veckan skiner solen över Göteborgs golfklubb i Hovås. Här har 114 av Europas bästa kvinnliga golfare under 18 år samlats för att tävla i lag-EM i golf.

Det är första gången tävlingen hålls på Göteborgs golfklubb.

– Det är medlemmar som kommer fram till mig och säger att det är tveksamt om banan någonsin varit bättre, säger Jonny Ström, som är projektledare under tävlingen.

Representerar Sverige på hemmaplan

På torsdagen, när tävlingen hade kommit halvvägs, låg Sverige på en tredje plats. Blondie Persson-Lidgren, 17 och Molly Rålin, 17, är en del av det svenska laget och stöttar under förmiddagen sina lagkamrater i deras matchspel mot Tyskland innan de ska slå ut på eftermiddagen.

ANNONS

– Just nu dräper tyskarna mycket putt. De sätter många puttar, säger Blondie Persson-Lidgren.

De tycker att det är häftigt att representera Sverige.

– Jag tycker att det är roligt att det är på hemmaplan. Delvis för att vi känner banan och sen tycker jag att det är kul att vi får applåder och folk kommer ut och hejar, säger Persson-Lidgren.

På plats finns inte bara spelare och publik. Även ett stort antal scouter från amerikanska college går runt banorna. Enligt Jonny Ström mellan 20 och 30 stycken.

Talangscouter på plats: ”Lite extra nervöst”

Att som talangfull golfspelare gå via amerikanska college har blivit en populär väg. Samtliga Sveriges representanter i OS – Linn Grant, Maja Stark, Alexander Norén och Ludvig Åberg – har alla spelat på college innan de blev proffs.

– Dit ska man om man ska bli bra på golf, säger Blondie Persson-Lidgren.

Är det för att man har sett hur det har gått för andra spelare som gjort den resan?

– Ja, dels är det det sen är det kallt i Sverige halva året och vi har inte alls samma faciliteterna som de har där. Det är jättestor skillnad. De bästa spelarna är på college om man är amatör och vill man mäta sig med de bästa är det dit man ska.

ANNONS

Att veta att man har ögonen på sig från scouter kan sätta en extra press, menar hon.

– Det blir en till faktor som gör att de blir lite extra nervöst, speciellt när det är någon viss som man vet att man vill göra det extra bra inför. Men vi får ändå se till att fokusera på det som är det viktigaste, säger hon.

Collegescouten: Därför reser vi hit

En av scouterna på plats är Dalton Stevens, som jobbar för University of Georgia. Han står med ett anteckningsblock när Sveriges Amanda Gyllner slår ut på hål nummer tio.

– Det är tre eller fyra stora europeiska tävlingar per år som man kommer över för. Vi brukar välja en eller två av dem. Alla de bästa tjejerna från Europa är här, säger han.

Han menar att de flesta spelarna på plats på tävlingen som de kollar spelar på en nivå som de förväntar sig.

– Vad många av tjejerna inte inser är att om vi tittar när du spelar så är det en stor chans att du har tillräcklig talang i spelet. Vi kollar på andra saker, om du är en bra lagkamrat, om du är en bra partner att spela med, om du har elden i dig. Om du kan studsa tillbaka från en dubbelbogey och göra en birdie eller ett par. Det är mer därför vi reser ända hit för att se tjejerna spela, säger Dalton Stevens.

ANNONS

De svenska spelarna är högt aktade, säger han.

– Det är troligtvis en av de bättre nationerna när det kommer till djup från toppen till botten. Många av tjejerna har talangen och är atletiska nog för att hjälpa oss i USA.

Tävlingen avgörs på lördag.

LÄS MER:SOK:s målsättning: Tio OS-medaljer

LÄS MER:Svenska duon slipar OS-formen i Frankrike

LÄS MER:Svenska OS-truppen växer – elva nya namn

ANNONS