Det känslosamma landslaget

Det är ett landslag som skrattar, som gråter och som kramas. Det är ett landslag som är ett lag och som skaffat sig sin framgång tack vare just laget.
– Jag är stolt över att tillhöra den här gruppen, säger Ola Toivonen.

ANNONS
|

Klockan är 14.33 den 23 juni 2016 och Erik Hamrén har precis avslutat sin sista presskonferens som svensk förbundskapten i franska Saint-Nazaire efter ett misslyckat EM-slutspel. Hans ersättare hade haft sin första presskonferens redan 7 april samma år men skulle ta över landslaget först till VM-kvalet.

Drygt två år senare har Sverige slagit Frankrike i VM-kvalet, slagit ut Holland och Italien på vägen till Ryssland. Väl i Ryssland blev det gruppseger före Mexiko, Sydkorea och Tyskland.

Vad är det som har hänt med landslaget?

Jo, spelare efter spelare lyfter gång på gång fram stämningen i truppen och den glädjen som spelarna känner till varandra. En glädje som krävs för att underkasta sig systemet och offra sig för laget.

ANNONS

Men vad har Janne Andersson gjort för att skapa detta?

– Vi har fått en jäkligt skön stämning i laget och det känns som ett klubblag där vi har jäkligt kul utanför planen. När vi väl är på planen är det allt för varandra, det är inte strängt men alla vet vad som krävs av en. Vi alla är bra vänner och har kul ihop och det tror jag är viktigt, visst, det finns grupperingar men i slutändan kan jag sitta och snacka med vem som helst, säger Albin Ekdal och fortsätter.

– Janne lyssnar på oss mycket och om vi säger att vi vill träna mer eller mindre, om vi vill göra något annat eller om vi vill träna på något annat så lyssnar han och tar åt sig. Det får oss att må bättre och när vi mår bättre så presterar vi bättre.

LÄS MER: Här är de kompisgängen i landslaget: "Vi träffas och umgås varje dag"

Under VM-slutspelet i Ryssland är det extremt nära till känslor för många av spelarna i landslaget. Det skrattas, det kramas, det är tårar av både glädje och sorg, det är gemensam aktion mot rasism och det är firande och dans efter segrarna.

ANNONS

– Trivs man med varandra och litar på varandra så är det lättare att visa känslor. Vi har skruvat på det nu och är bättre som lag än vad vi har varit tidigare och det ser hela det svenska folket, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Ludwig Augustinsson håller dock många känslor för sig själv.

– Jag själv är inte så känslig men vi har en tajt grupp som sliter och jobbar ihop och vi har kommit varandra nära. Alla vågar släppa fram allt och vi är väldigt tajt som grupp. Vi vet mycket om varandra, både positiva saker och svagheter och vi vågar öppna oss för varandra.

Något som är tydligt med det här landslaget är att spelarna gärna hyllar varandra så fort chansen finns.

– Vi har pratat mycket om det och fått bevisat att det hjälper varandra. Vi stöttar varandra och höjer den som spelar och säger till när något gör något bra och vi gör det vid rätt tillfälle, säger Robin Olsen och fortsätter.

– Vi har gått igenom mycket tillsammans och det var väl inte alla som trodde att vi skulle klara detta men vi har trott på det själva.

LÄS MER: Lång intervju med Gustav Svensson om framtiden i Blåvitt, sina år utomlands och resan med landslaget

ANNONS

Ola Toivonen var inte med i EM 2016 då han petades av Erik Hamrén. Men i Ryssland är han med och gör stor succé och även han hyllar gruppen som anledningen till landslagets framgångar.

– Vi har gnuggat ihop en grupp som tror på det vi gör och vi har ställt upp på det Janne har gjort och så gör vi det fantastiskt bra. Jag är stolt över att tillhöra den här gruppen och det här laget och nu betalar det av sig på ett bra sätt, säger han.

Sebastian Larsson däremot var med i EM 2016.

– Vi är ett gäng som fortsätter att tro på det vi gör och vi fortsätter att vara ödmjuka. Vi vet att vi måste upp på den nivån för att kunna vinna matcher och det största med det här är hur vi hanterar att spela under press på ett väldigt bra sätt, säger han.

Landslagets fysiolog, Paul Balsom, har varit med i landslaget längre än de flesta andra och var med redan i slutet på 1990-talet.

Största förklaringen enligt honom?

– Jag tror skillnaden är Daniel Ekvall (landslagets psykologiske rådgivare). Det är en största skillnaden.

– Vi har alltid gruppmöten där vi sammanfattar veckan och pratar om nästa sak. Vi pratar om att det är okej att göra fel men att man måste gå vidare och vi uppmuntrar med bra bilder. Man kan säga att vi pratar om saker som kanske man tidigare inte pratade om som var lite tabu. Men vi pratar om att det är okej att ligga under med 0–1 och att det är okej att vara nervös. Men hur hanterar vi de här situationerna?

ANNONS

LÄS MER: Tre år sedan U21-guldet – så gick det sedan för de svenska guldhjältarna

Hur reagerade spelarna på det här? På Jannes metoder?

– Det var inte så att han öppnade en bibel och sa att det är såhär det är. Med Lagerbäck hade vi också ledstjärnor som vi siktade mot. Det är mer guidelines och inga regler utan mer vad vi förväntar oss av er som spelare. Det handlar om respekt, attityd och vinnarskalle. För Janne är inte vinnarskalle att man blir arg. Det är mer att förbereda sig så bra som möjligt för att kunna prestera. Det finns en tydlighet och Janne vet hur han vill ha det.

– Sen var det fantastiskt bra tajming att få in Daniel ihop med Janne. De har jobbat ihop tidigare och det var ingen utomstående som kom in. Jag stor stenhårt på detta och Daniel är jätteduktig. Sen är det klart att när du har resultaten med dig så flyter allt på lite lättare.

ANNONS