Dubbla masskrascher när Tour de France inleddes

När världens största cykeltävling inleddes på lördagen var det inte cykelåkningen utan krascherna som stod i fokus. Två masskrascher ställde till det för flera storåkare i Tour de France.

ANNONS
|

På lördagen var det dags för Tour de France att rulla igång första etappen av totalt 21.

Vann gjorde regerande världsmästaren Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) efter en attack med drygt två kilometer kvar till mål och hemmaåkaren får åka söndagens etapp i den gula ledartröjan.

Det var dock inte segraren eller cykelåkningen som stod i fokus i den nära 20 mil långa etappen mellan Brest och Landerneau i västra Frankrike.

Med cirka 45 kilometer kvar av sträckan fälldes Jumbo-Vismas tysk Tony Martin av en åskådare med ett plakat i kartong med som försökte komma med i tv-sändningen, en hälsning till åskådarens mormor och morfar.

ANNONS

När Martin föll, drog han med sig ungefär hälften av de andra åkarna och loppet pausades i fem minuter.

– Har inte mobiltelefonerna kommit hit, så du kan ringa till mormor och morfar i stället för att stå med en skylt där? Man blir ju för trött..., säger Eurosports expert Anders Adamson om kraschen.

LÄS MER:Gösta ”Fåglum” Pettersson vann Giro d’Italia 1971 – sörjer sportens utveckling

Chris Froome i storkrasch

Täten saktade ner för att låta de som kraschat komma i kapp. Bland åkarna som var inblandade i kraschen fanns en av förhandsfavoriterna till totalsegern slovenen Primoz Roglic, Julian Alaphilippe, som senare alltså vann etappen och storåkare som Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Marc Hirschi (Team Emirates) och Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious).

Det skulle ske en stor krasch till innan etappen var avslutad.

Med knappt åtta kilometer kvar av etappen var det dags igen. I hög fart skedde en ny masskrasch i klungan och bland annat den fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome, 36, blev liggande på marken i smärtor. Israel Start-up Nation-cyklisten kunde till slut sätta sig på cykeln igen och fullfölja etappen, men gick i mål nästa 15 minuter efter segrande Alaphilippe.

Efter etappen meddelar Froome via sociala medier att han ska röntgas för sina skador och det är oklart om han kan starta i söndagens etapp.

ANNONS

Tre cyklister, Jasha Sutterlin, Cyril Lemoine och Ignatas Konvalovas, har bekräftats fått avbryta tävlingen efter den första etappens krascher. Senare på lördagen kom beskedet att spanjoren Marc Soler inte kommer komma till start i söndagens etapp efter skador han ådrog sig i kraschen.

När tävlingen skulle avgöras var det bara 24 cyklister kvar i huvudklungan och det blev stora tidsavstånd i mål.

Tvåa efter Alaphilippe blev Michael Matthews och trea Primoz Roglic, som alltså var inblandad i den första stora kraschen.

ANNONS