Ebba Årsjö om kampen inför den hyllade bikinibilden

Ebba Årsjö har hyllats för sitt beslut att visa sitt muskelsvaga ben.
Nu berättar hon om den jobbiga resan fram till att acceptera sin funktionsnedsättning.
– Jag ville verkligen inte ens finnas på grund av benet, säger hon till podcasten Vägen till toppen.

ANNONS
|

Ebba Årsjö har synts flitigt i media den senaste tiden. Hon skördade stora framgångar under Paralympics förra året och så sent som i januari gjorde alpinåkaren stor succé under para-VM och plockade hem hela fyra guldmedaljer.

Vid sidan av pisten har hon också blivit en stor förebild efter att hon valt hon att visa upp sitt högerben. Ebba Årsjö lider nämligen av funktionsnedsättningen Klipper-Trénaunays i benet, vilket leder till muskelnedsättning och hudförändring.

Ifjol la hon upp en bild på Instagram, där hon står i bikini, med texten: "Jaa, hörni, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva."

ANNONS

Ebba Årsjö hyllades stort för sitt mod och fick bland annat motta Victoriapriset av kronprinsessan under förra året. En utmärkelse som tilldelas en eller flera idrottare som utfört en extra meriterande bedrift.

”Jag ville verkligen inte ens finnas”

Att visa upp sitt ben visade sig helt enkelt vara ett beslut som togs emot med öppna armar av allmänheten. Men för Ebba Årsjö var det en lång resa fram till att acceptera sitt ben och lägga upp den så hyllade bilden.

– Jag kunde inte ens titta ner på mig själv ibland. Jag blev arg och ledsen bara när jag tittade på mig själv. Så illa var det. Jag ville verkligen inte ens finnas på grund av att jag hade det här benet, säger hon till podcasten Vägen till toppen.

Hon fortsätter:

– Det är så hemskt när jag tänker tillbaka på det, för jag skulle aldrig vilja kapa av mitt ben nu. Absolut inte. Det är en del av mig och jag älskar mitt ben.

Ebba Årsjö om stora smärtorna

Benet har nu inneburit att hon tvingats sluta köra störtlopp på grund av för svåra smärtor.

– En av tre träningar så står jag där och tänker: Aldrig igen, jag åker inte upp för liften. Jag vill inte. Varför gör jag det här mot mitt dumma ben? Jag borde sitta vid ett kontor och ta det lugnt.

ANNONS

LÄS MER:Ebba Årsjö hoppas inspirera andra att våga – efter hyllade bilden

LÄS MER:Nya framgångar för Årsjö – vann dubbelt

LÄS MER:Fjärde VM-guldet för överlägsen Årsjö: "Nervös"

ANNONS