Jon Dahl Tomasson förändrar efter segern.
Jon Dahl Tomasson förändrar efter segern. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Efter segern – Tomasson förändrar i elvan

En delvis ny startelva väntar när landslaget möter Estland i Nations League på söndag.
Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson balanserar mellan kravet att vinna varje match – och att bygga ett starkt lag på sikt.
– Jag kommer att göra några ändringar eftersom jag tycker att det är viktigt att vi använder oss av hela truppen, säger han.

ANNONS

Torsdagens 3–1 mot Azerbajdzjan i Baku var precis den resultatmässiga start han, spelarna och svensk fotboll ville ha.

Och behövde.

– Det är viktigt när du bygger en vinnande mentalitet och ett vinnande lag. Det är nödvändigt att truppen är nöjd för att på lång sikt bli starkare som lag, säger Dahl Tomasson.

Därför kommer han på nytt att skifta på några positioner när gruppspelet fortsätter mot Estland på Strawberry arena.

Väntar på läkarbesked

Klart är att Viktor Johansson är kvar som Robin Olsens ersättare i målet. Det beskedet gav förbundskaptenen direkt efter Stoke-målvaktens succé i tävlingsdebuten i Baku.

Även anfallsparet Alexander Isak och Viktor Gyökeres – målskyttarna i torsdags – får fortsätta att utveckla sitt samarbete, understödda av Dejan Kulusevski som gör andra raka landskampen som lagkapten.

ANNONS

Vilka ändringar som Dahl Tomasson gör avslöjar han inte. Han har dessutom ett skadeproblem att ta hänsyn till. Förbundskaptenen flaggar för att en tilltänkt startspelare är ett frågetecken.

– Jag väntar på besked från läkaren.

Något du tycker att du behöver ändra på?

– Vi vet alla att vi behöver göra det bättre defensivt. Alla kan se det, jag kan se det, spelarna gör det, säger Dahl Tomasson.

Bästa på nio år

Desto mer belåten var han med det offensiva spelet i Baku.

– Jag var nyfiken efter matchen. Är vi så här bra offensivt som jag tror? Eller är jag för optimistisk? Därför kollade vi på data och gick tillbaka till 2015, 106 landskamper. Vi tittade på offensiva hot, avslut, passningar in i straffområdet. Det var den bästa offensiva matchen på nio år.

– Jag var nöjd med det, säger dansken.

Trots segern i torsdags lär det bli glest på läktarna på söndag kväll. Bara runt 13 000 biljetter var sålda på lördagen.

– Vi vill ha fler åskådare med tiden. Missat EM, VM, från B till C i Nations League... Vi måste vara ödmjuka och samtidigt ambitiösa. Vi kan inte vara arroganta, säger Dahl Tomasson.

Han skickar samtidigt en önskan till landslagets supportrar:

ANNONS

– Häng med på den här färden. Det vill jag säga till den svenska publiken.

ANNONS