Amerikanska sprintstjärnan Sha'Carri Richardson. Arkivbild.
Amerikanska sprintstjärnan Sha'Carri Richardson. Arkivbild. Bild: Ashley Landis/AP/TT

Efter skandalen – marijuana kvar på dopningslista

Den amerikanska sprintern Sha’Carri Richardson stoppades från OS i Tokyo efter att ha testat positivt för THC – det aktiva ämnet i cannabis.
Nu står det klart att ämnet förblir dopningsklassat.
– Det är en komplicerad debatt, säger Olivier Niggli, Wadas generaldirektör.

ANNONS
|

Den internationella antidopningsorganisationen Wada har beslutat att marijuana fortsatt är en förbjuden substans, med motiveringen att det "strider mot idrottens anda".

Wada ombads att granska THC:s dopningsstatus efter att USA:s sprinter Sha’Carri Richardson, inte tilläts delta i OS i Tokyo förra året.

Hon avtjänade en månads avstängning efter att ha testats positivt på de amerikanska mästerskapen, som hon vann. Mästerskapet fungerade även som USA:s OS-uttagning. Sprintern sa då att hon hade rökt marijuana för att hantera sin mammas död.

Idrottare som använder cannabis rådfrågades av experter. Wada noterar även att tröskeln för THC-positivt är hög. THC-positiva test i samband med tävlingar, men inte träningar, kan därför även i fortsättningen leda till avstängningar.

ANNONS

Wada har även beslutat att opiaten tramadol förbjuds, i samband med tävlingar, från och med januari 2024.

Tramadol, som är smärtlindrande, har varit ett problem inom cyklingen. Det ledde till att opiaten är förbjuden inom sporten sedan 2019.

ANNONS