Här räddar Viktor Johansson straffen borta mot Azerbajdzjan.
Här räddar Viktor Johansson straffen borta mot Azerbajdzjan. Bild: Pontus Lundahl/TT

Efter succén – Johansson står även mot Estland

Efter succén mot Azerbajdzjan gav förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson beskedet på presskonferensen:
– Han står även på söndag.
– Det visste jag inte. Det var väldigt roligt att höra, säger Viktor Johansson.

ANNONS

Landslaget fick en perfekt start i Nations League via 3–1-segern i Baku, Dahl Tomasson blev en vinnare i debuten i tävlingssammanhang och landslaget såg – högst troligt – en framtida förstemålvakt.

Johansson, snart 26, var spelarmässigt den stora behållningen med ett pärlband av kvalificerade räddningar.

Redan efter tre minuter räddade han landslaget från ett baklängesmål – och han fortsatte i den stilen. På tilläggstid i första halvlek knep han Ramil Sjejdajevs straff. Fler parader följde i den svängiga matchen.

Johansson hyllades hemma i tv-sofforna, i medierna och inte minst av sina lagkompisar.

– Killarna tyckte att jag gjorde en bra match, men samtidigt står jag i målet för att göra de räddningar jag gör och hjälpa laget så mycket jag kan.

ANNONS

Snacka om genombrott i skadade förstemålvakten Robin Olsens frånvaro. Olsen har fått konkurrens, helt klart. Men viktigare: Den dag skåningen tackar för sig finns det god täckning.

Tiden i Alfreton viktig

Johansson lämnade Hammarby för Aston Villas ungdomsakademi redan 2014 och har gått den så kallade långa vägen. I dag är han tacksam för att han under en kortare tid gick på lån till amatörklubben Alfreton Town.

På mindre arenor och i fysiskt tuffa matcher lärde han sig tidigt att ta för sig och, som det heter, äga straffområdet.

– Det var en otroligt viktig tid i min karriär. Jag fick känna på att spela "riktig" fotboll. Det var dunka in bollen och armbåga. Det formade mig mycket som målvakt och den jag ville bli.

– Det kom killar i kostym efter jobbet för att spela match. De ville ha vinstbonusen. Den betydde mycket för dem. Man fick höra om man släppte in ett mål. Det var viktigt för mig att få känna på den delen av fotbollen.

Rätt plats i rätt tid

Via några säsonger utan A-lagsmatcher i Leicester hamnade han i Rotherham. Där etablerade han sig. Den här säsongen är han ordinarie i Stoke.

– Tiden i Rotherham är den bästa, den formade mig som människa. Jag kunde jobba på hårt, många visste inte vem jag var. Jag kom till rätt plats i rätt tid i karriären.

ANNONS

Nu finns det knappast någon fotbollsintresserad som inte vet vem Viktor Johansson är.

– Jag har drömt om att få spela i landslaget sedan barnsben. Jag har alltid haft en inre tro och litat på mina kvalitéer.

Lagkompisarna gratulerar Viktor Johansson.
Lagkompisarna gratulerar Viktor Johansson. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS