Alexander Bernhardsson hjälte – Elfsborg kopplar grepp om guldplatsen

Elfsborg är tillbaka i serieledning – efter en dramatisk ödesmatch mot IFK Göteborg.
Då gjorde Alexander Bernhardsson det avgörande målet – direkt efter en tung skadeperiod.
– Slå IFK Göteborg vill alla göra. Det var underbart, säger målskytten.

ANNONS
|

Under måndagen spelades en viktig match mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg – för båda lagen.

Elfsborg behövde vinna för att gå upp i serieledning igen, medan IFK Göteborg jagade tre poäng i bottenstriden. Rysaren lockade till ett fullsatt Gamla Ullevi.

Då var det det gulsvarta laget som fick jubla. Elfsborg vann ödesmatchen mot Blåvitt med 2–1.

– Vi kämpar i 90 minuter och ger aldrig upp. Vi är vassa på att utnyttja de chanserna vi får, vilket vi gjorde i dag, säger Alexander Bernhardsson.

Kamp från start

IFK Göteborg startade matchen i högt tempo – precis som de ofta gör på sin hemmaplan.

ANNONS

Tuffa dueller präglade spelet från start. Efter en kvart hamnade Kolbeinn Thordarson i kollision med Ibrahim Buhari, där den sistnämnde spelaren kom in sent med dobbarna – men klarade sig ifrån ett kort. I stället blev Blåvitt-spelaren varnad.

Spelet fortsatte – och det var rejält irriterat. Båda lagen visade tydligt missnöje mot domsluten från Fredrik Klitte. Tränaren Jens Askou blev bland annat varnad av just den anledningen.

Per Frick gjorde mål

Det var IFK Göteborg som var närmst ett mål.

Men i stället var det Elfsborg som tog ledningen. Per Frick gjorde 1–0 efter ett fint framspel från Simon Hedlund, som precis innan vunnit en avgörande duell med Oscar Wendt.

Ett Elfsborg i ledning – men det var fortsatt IFK Göteborg som var det bättre laget med ett flertal chanser som de inte lyckades förvalta fullt ut.

– Vi har haft två tuffa matcher mot Blåvitt i år. Två väldigt jämna matcher. Jag tycker att IFK kommer ut väldigt bra i den här matchen och får lite grepp om den. De vinner dueller och andrabollarna i första halvlek. Det är nära flera gånger när den glider igenom vår box. Samtidigt jobbar vi hårt för varandra och krigar på men Blåvitt är bättre i första, säger Elfsborgs manager Jimmy Thelin.

ANNONS

Bernhardsson frälste Elfsborg – kopplar guldgrepp

Andra halvlek startade inte sprakande – från något håll.

Men plötsligt hände något. Sebastian Holmén stod på helt fel plats och styrde in bollen med dryga kvarten kvar – och IFK Göteborg hade därmed kvitterat till 1–1.

Pressat för Elfsborg, som behövde mer än en poäng med sig för att gå upp i serieledning.

Alexander Bernhardsson, som är tillbaka efter lång skadefrånvaro, blev inbytt.

Då bidrog han direkt och smällde in 2–1 till Elfsborg.

– Man njuter. När man har stått vid sidan av har det varit nervigt och jobbigt. Man vill alltid vara med och hjälpa laget. Nu fick jag komma in och göra mål, det är underbart. Det är de här matcherna man vill spela, säger målskytten.

Ytterspelaren berättar om målet:

– Jag fick bollen mot kanten i mitten och kunde driva mot mål. Det var inte riktigt någon som gick mot mig, då hittade jag en lucka och sköt mot bortre, denna gången gick den in. Det var en otrolig känsla att få fira det efteråt.

– Man fick lite för mycket tid där, kanske. Man kunde kliva och driva, sen öppnades luckan upp samtidigt som Ahmed (Qasem) tog en löpning som gjorde att deras ytterback funderade på vad han skulle göra, säger Bernhardsson samtidigt om det blåvita försvarets insats.

ANNONS

Matchen slutade 2–1.

I nästa omgång ställs Elfsborg mot Degerfors – och IFK Göteborg möter AIK.

Fotnot: Michael Baidoo blev varnad i matchen. Mittfältarens tredje gula kort, vilket innebär att han är avstängd i nästa match.

Så startade lagen:

IFK Göteborg: (4–3–3): Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Gustav Svensson, Sebastian Hausner, Oscar Wendt – Kolbeinn Thordarson, Adam Carlén, Lucas Kåhed – Thomas Santos, Gustaf Norlin, Arbnor Mucolli.

IF Elfsborg: (4–3–3): Hákon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Niclas Hult – Emmanuel Boateng, Michael Baidoo, Andri Baldursson – Jeppe Okkels, Per Frick, Simon Hedlund.

LÄS MER:Här är nycklarna i ödesmötet mellan Blåvitt och Elfsborg

LÄS MER:IFK GBG-Elfsborg krönika

LÄS MER:Kolbeinn Thordarson varnad – efter Ibrahim Buharis tackling

ANNONS