Elitloppsvinnaren Propulsion får startförbud i väntan på utredningen

Härvan kring Elitloppsvinnaren Propulsion fortsätter. Nu får stjärnhästen startförbud i väntan på utredningen kring nervsnittning.

ANNONS
|

I söndags vann Propulsion Elitloppet på Solvalla. Under tisdagen kom uppgifter om att hästen nervsnittats och under onsdagen bekräftade Svensk travsports vd Maria Croon att det inletts en utredningen kring hästen.

LÄS MER:Elitloppsvinnaren Propulsion utreds – misstänkt fusk

Under onsdagskvällen visade facktidningen Sulkysport veterinärintyg på att hästen nervsnittades i USA, innan han kom till Sverige och tränaren Daniel Redén. Och amerikanska travförbundets vd T.C.Lane sa till Travronden:

– Jag pratar ganska frekvent med Svensk Travsport, men inte hört ett ljud kring det här. Jag hade mer än gärna gett dem informationen för flera år sedan, för den har varit publik och officiell hela tiden. Att Propulsion nervsnittats klargjorde jag i vårt system redan 2015 som sagt. Så det är bara djupt olyckligt att Svensk Travsport inte hört av sig.

ANNONS

Får startförbud

Nu får den nioåriga stjärnhästen startförbud i Sverige i väntan på utredningen.

– Vi har utfärdat startförbud och vi har också startat en intern utredning för att se över våra rutiner, om det är så att vi har brustit i det här, säger Maria Croon i V86 Direkt i TV12 på onsdagskvällen enligt Travronden.

Hon fortsätter:

– Skulle det visa sig att allt är hundra procent verifierat så kan det komma att påverka hans resultat här. Jag vill inte spekulera i det mer än så, men det kan påverka resultaten då det inte är tillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige.

Nervsnittning används för att minska eller ta bort känseln på en viss del av hästen och en nervsnittad häst får inte starta i Sverige då det strider mot det svenska dopingreglementet.

ANNONS