Emil Nykvist gör som Stina Nilsson – ska köra långlopp

Stina Nilsson har bytt från skidskytte till långlopp. Nu ska pojkvännen Emil Nykvist göra samma sak, i alla fall tillfälligt.

ANNONS

Stina Nilssons byte från skidskytte till långlopp har uppmärksammats stort. Den tidigare världs- och OS-mästaren i traditionell längdskidåkning bytte 2020 till skidskyttet och i våras la hon geväret på hyllan och kommer nästa säsong tävla i långloppscupen Ski Classics.

Nu gör hennes pojkvän, landslagsskidskytten Emil Nykvist, samma byte – i alla fall tillfälligt.

27-åringen kommer nästa säsong tävla för långloppslaget Team GS8, men först efter skidskyttesäsongen. Laget är nybildat och har sin bas i Sunne, Nykvists födelseort.

Emil Nykvist är dock tydlig med att han är skidskytt och inte långloppsåkare.

– Det blir ingen dubbelsatsning. Jag gör detta för sponsorerna (till Team GS8) och för att köra något långlopp i slutet av säsongen. Det är inte något som kommer påverka min satsning på skidskyttet. Jag kommer köra skidskytte tills världscupsäsongen är över. Detta är något jag kommer göra i april, i stället för att köra snöskoter eller något sånt, säger han till langrenn.com enligt NWT.

ANNONS

Inte berättat för Lukas

Enligt den norska sajten har Emil Nykivst inte berättat för Johannes Lukas, förbundskapten för skidskyttelandslaget, om sitt beslut att köra långlopp.

– Jag har inte sagt något till honom. Jag får göra vad jag vill på fritiden.

Att Stina Nilsson gjort bytet från skidskytte till långlopp har haft stor betydelse för Nykvists beslut.

– Det har absolut påverkat mig. Jag hade aldrig gjort det om inte hon hade gått över till långlopp. Men jag är skidskytt och jag kommer satsa på skidskytte. Detta är bara en kul grej. Långlopp är hennes grej medan det för mig är en hobby. För henne är långloppssatsningen på allvar, så det kommer alltid att gå bäst för henne, och det är det viktigaste, säger han till langrenn.com.

LÄS MER:Helena Ekholm slutar på SVT Sport

LÄS MER:SVT förlänger skidskytterättigheterna

LÄS MER:Här tränar barnen skidskytte i Landvetter – utan snö

ANNONS