Emilia en av grabbarna

ANNONS
|

– Kom igen gubbar! Nu kör vi killar! hörs från LNIK:s supportrar på sidlinjen.

LNIK:s spelare med tröjnummer 3 inkluderas dock inte i de hejaropen. Nummer 3 är en spelare som i en närkamp precis fått en av brassarna att falla till marken vid mittcirkeln. Nummer tre är en spelare som heter Emilia.

15-åriga Emilia Löfström och hennes syster följde med till Gothia Cup för att titta på pappa Görans P15-lag, men när LNIK under sin första match fick en spelare utvisad och en annan skadad var det syster Evelina som kläckte idén om att slänga in Emilia i truppen. Göran pratade med killarna i laget, som inte hade några invändningar.

ANNONS

– Hon ska in, sa de bara. De vet vad hon går för.

För Emilia, som till vardags spelar i division tre med LNIK:s damlag, var det inga problem, hon har varit inlånad i laget några matcher tidigare i seriespelet.

– Killarna tycker bara att det är kul att jag är med, säger Emilia, som spelat i Lödöse sedan hon var sex år gammal.

I den åldern kör klubben med blandade lag, för att dela upp lagen i rena kill- och tjejlag när spelarna kommit upp i tioårsåldern.

Under uppehållen tränar alla i den lilla klubben tillsammans, oavsett kön och ålder.

– Det betyder mycket för sammanhållningen, säger tränare Göran Löfström.

Han tycker den gemensamma träningen gör att alla lär något av varandra.

– I 15-årsåldern kan killar ofta se ner på tjejers spel, framförallt när det gäller den fysiska biten, men de får en annan respekt när Emilia är med och visar att hon vågar ta för sig på samma villkor.

Emilia märker att motståndare och åskådare tycker det är ovanligt att hon som ensam tjej spelar med killarna, men de gör ingen större sak av det. Göran kan känna att de är avvaktande till en början:

– De verkar tänka att det är ju "bara" en tjej, men det ändras så fort spelet drar igång. Så klart har hon inte samma fysik, men hon har en bra teknik och spelförståelse, och det är bland det viktigaste i fotboll. Sedan viker hon inte ner sig, hon ger gärna igen själv.

ANNONS

Det brasilianska motståndet blev dock övermäktigt, LNIK förlorade matchen med 0-1, och lagets första Gothia-turnering är därmed till ända. För Emilia väntar Svenska fotbollförbundets talangträningar i höst och nästa vecka börjar seriespelet med LNIK:s damlag.

– Vi ligger näst sist i tabellen nu, men har vunnit de senaste matcherna mot topplagen, så det känns ändå bra.

ANNONS