Linn Grant under golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
Linn Grant under golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb. Bild: Pontus Lundahl/TT

En gyllene golfgeneration som sporrar varandra

Båda har fått en lysande start på proffskarriären.
Linn Grant och Maja Stark tillhör en gyllene golfgeneration som stöttar och sporrar varandra.
– Likväl som jag delar mycket glädje med henne vill jag ju vara bättre än henne varje vecka, säger Grant, som är ett slag efter täten i Scandinavian Mixed.

ANNONS
|

De skånska golftalangerna Linn Grant, Rya GK, och Maja Stark, Abbekås GK, blev proffs förra sommaren och succén lät inte vänta på sig på damernas Europatour.

På mindre än ett år har Stark tagit hem tre proffstitlar och Grant står noterad för två turneringssegrar.

– Det har varit jätteroligt. Dels med framgång, men också att spela som proffs, säger Linn Grant.

Duon är en del av en gyllene generation på damsidan där samtliga är födda kring millennieskiftet. Tillsammans med spelare som Beatrice Wallin, Frida Kinhult och Ingrid Lindblad har Grant och Stark firat stora triumfer på amatörsidan.

Fanns ett visst tvivel

Förutom individuella framgångar tog Sverige hem tre raka EM-guld i lag åren 2018–2020.

ANNONS

En tid som skapade en vinnarinställning, men Grant kan erkänna att det fanns ett visst tvivel när hon väl bestämde sig för att överge sin amatörstatus.

– Att bli proffs och ta det steget var kanske självklart i sig, men kommer det att gå bra? Eller kommer jag bli en av de som blir proffs och bara fallerar de tre första åren? Den tanken finns ju alltid där.

Numera spelar Frida Kinhult på den amerikanska LPGA-touren medan Wallin och Lindblad har valt att fortsätta en tid till som amatörer kombinerat med collegestudier i USA.

Även fast de forna landslagskamraterna inte ses lika ofta stöttar de fortfarande varandra.

– Man åker inte på tävlingar på samma sätt tillsammans längre, men man vet att de bara är ett samtal därifrån eller att man får ett sms ibland, säger Linn Grant.

Ett slag från ledningen

Vänner vid sidan av banan, men när väl första utslaget är avklarat på tävlingar runt om i världen är landsmaninnor de första Grant vill slå.

Hon exemplifierar med vårens Europatourtävling i Madrid där Grant var tre slag efter Maja Stark efter den första rundan.

– Då gick jag bara och tänkte på att i morgon ska jag vara ovanför Maja på ledartavlan. Och jag hoppas att hon känner likadant, säger Linn Grant.

ANNONS

På fredagen på Halmstads golfklubb är det Stark som får jaga Grant i den andra rundan av Scandinavian Mixed, tävlingen där herrar möter damer. Grant är sex under par – ett slag efter en ledarkvartett – medan Stark gick den första rundan på två slag under par.

Fakta: Scandinavian Mixed

Vad: Andra rundan av Scandinavian Mixed, golftävling på både damernas och herrarnas Europatour (pågår 9–12 juni).

Var: Norra banan, Halmstad golfklubb.

Tv: TV10/Viaplay.

Formatet: 78 kvinnor och 78 män tävlar i samma tävling på samma bana. Under den första speldagen på torsdagen är banan runt 6 400 meter lång för herrarna och knappt 5 500 meter lång för damerna.

Prissumman: Cirka 19,6 miljoner kronor (två miljoner dollar).

Titelförsvarare: Jonathan Caldwell, Nordirland.

Toppen efter första dagen: 1) Craig Howie, Skottland, Matthieu Pavon, Frankrike, Santiago Tarrio, Spanien, Carolina Melgrati, Italien (amatör), 65 slag, 5) Linn Grant, Sverige, Kristoffer Broberg, do, Jazz Janewattananond, Thailand, Liz Young, England, 66 slag.

Intressanta bollar under andra dagen: 08.15: Alex Norén, Ingrid Lindblad, Jonathan Caldwell, Nordirland. 08.25: Annika Sörenstam, Linn Grant, Kristoffer Broberg. 13.00: Henrik Stenson, Peter Hanson, Maja Stark.

ANNONS