Anders Hellvig, pappa till beachvolleybollspelare Jonatan Hellvig, berättar om stoltheten över sin son.
Anders Hellvig, pappa till beachvolleybollspelare Jonatan Hellvig, berättar om stoltheten över sin son. Bild: Anders Ylander

Familjen om David Åhman och Jonatan Hellvigs resa till OS

Den ena har alltid varit bra – den andra ifrågasattes. Nu berättar familjerna om Jonatan Hellvig och David Åhmans resa till OS – och om känslorna på läktaren.
– Vi är otroligt stolta. Man trodde aldrig att detta skulle kunna ske, säger Jonatans pappa Anders med stolta glädjetårar på kinden.

ANNONS
|

Den något svalare kvällsbrisen blåser över Censier-Daubentons tunnelbanestation i de västra delarna av Paris. Vid uppgången hänger far och dotter Hellvig. De är här för att se sin son och bror uträtta stordåd i OS.

Anders och Hanna slår sig ner på ett café. Om ett drygt dygn ska Jonatan Hellvig tillsammans med sin spelpartner David Åhman äntra scenen 30 minuter bort på OS kanske mest ikoniska spelplats sett till de bildliga vyerna från beachvolleybollarenan vid Eiffeltornets fot.

– Det kommer bli jobbigt alltså. Jag kommer ha ont i magen och vara väldigt nervös, säger Hanna.

Hanna misstas för att vara OS-atlet av svenska idrottsfantaster på plats. Sedan börjar några minuters samtal när turisterna får veta att de är far och syster till Jonatan Hellvig.
Hanna misstas för att vara OS-atlet av svenska idrottsfantaster på plats. Sedan börjar några minuters samtal när turisterna får veta att de är far och syster till Jonatan Hellvig. Bild: Anders Ylander

Hellvig motbevisade kritikerna

Hemifrån tv-soffan har hon följt de tidigare matcherna. Men sedan i onsdags är hon på plats i den franska huvudstaden för att stötta sin lillebror.

ANNONS

– Man vet inte om det här händer igen. På det sättet de går in i turneringen som världsettor och allt så känns det som en once-in-a-lifetime-upplevelse.

Hanna själv är landslagsspelare i volleyboll och var med på Jonatans första landslagsläger på seniornivå. Därifrån poppar ett särskilt minne upp nu när hennes bror och David är rankade som nummer ett i världen.

– Det var i Göteborg och jag minns hur vissa sa hur dåliga fingerslag han hade. De undrade vad han gjorde där och varför han skulle spela med David (Åhman) som hade varit bra länge. Det är kul att titta tillbaka på nu när de har gått om alla.

Hanna Hellvig är syster till Jonatan och ska i år spela volleyboll i Cannes i Frankrike.
Hanna Hellvig är syster till Jonatan och ska i år spela volleyboll i Cannes i Frankrike. Bild: Anders Ylander

Kommentarerna i sociala medier

Tack vare David Åhman och Jonatan Hellvigs framgångar så växer sig beachvolleybollen större och större i Sverige. Hanna märker det särskilt i sina sociala medier.

– Jag tänkte på det häromdagen då det stod massor av saker på Facebook. Jag tänkte att det var min algoritm men sedan såg jag att det vara massor av kommentarer från andra.

– Det är intressant att läsa andras åsikter men det kan också bli jobbigt när man ser saker som skrivs som inte stämmer… Då vill man ju kliva in ibland men det har jag inte gjort ännu, haha!

ANNONS
Anders Hellvig i samtal med vänner i jakt på biljetter.
Anders Hellvig i samtal med vänner i jakt på biljetter. Bild: Anders Ylander

Dyra biljetter

Till skillnad från Hanna så har pappa Anders varit på plats i Paris sedan första matchen. Och nu kommer det att bli en full turnering med antingen final eller bronsmatch. Under intervjutillfället har han uppe telefonen vid flera tillfällen. Det är vänner som hör av sig för att se om det går att få tag i biljetter. Under OS får volleyboll-deltagarna bara två biljetter var till familj och vänner som de dessutom får betala fullpris för.

– Det var först när andra deltagare klagade på att de inte skulle ha råd att ta hit familjen som vi förstod att vi skulle behöva betala. Så det var bara att byta inställning och inte titta på kontoutdraget.

– Biljetterna har kostat runt 100 euro styck nu och då har vi ändå valt en billigare kategori. Men nu i slutet av turneringen så kommer de inte kosta 100 euro styck, konstaterar Anders och förväntar sig en prishöjning.

Anders Hellvig i tårar när han får fantisera om att hans son tar OS-medalj.
Anders Hellvig i tårar när han får fantisera om att hans son tar OS-medalj. Bild: Anders Ylander

Tårar av stolthet

Men som pappa är de här tusenlapparna värda att lägga alla dagar i veckan.

– Vi är otroligt stolta. Man trodde aldrig att detta skulle kunna ske trots att det varit klart i nästan ett år att de skulle spela OS. Vi har kunnat försöka leva in känslan på förhand men man får nypa sig i armen varje gång man åker till arenan.

ANNONS

När han ska beskriva känslorna han har när han sitter på läktaren, ser sin son spela och när han får fantisera om hur det kommer kännas ifall det blir medalj, brister det.

– Ja, när man tänker de tankarna så blir det så här, säger Anders med darrande läppar och tårar rinnandes på kinderna.

– Jag tänker tillbaka på EM… Det första som händer när de vinner är att man bara ställer sig upp och skriker allt vad man har och kramar om varandra och försöker ta sig ner till planen. Allting bara släpper på en gång. Vi borde vänja oss vid det här men vi verkar aldrig göra det, säger Anders när han förklarar hur han brukar känna vid framgångar.

Sofia Åhmans stora glädje

I en annan del av stan har Sofia Åhman, mamma till David, precis kommit hem till hotellet efter en cykeltur till Eiffeltornet.

– Jag kom hem nu trots att vi åkte tio i förmiddags. Allt tar så lång tid och det är så mycket folk. Men det var trevligt, haha!

Sofia och David Åhman.
Sofia och David Åhman. Bild: Privat

Känslorna vid Eiffeltornet

Sofia verkar leva livet här nere – i alla fall att döma av de många och högljudda skratten i telefonen. Konstigt vore väl annat när ens barn håller på att göra hela Sverige glatt i OS.

ANNONS

– Alltså… Jag är så stolt. Men också så nervös! Man får passa på att njuta när de inte spelar för när man sitter på läktaren är det otroligt spänt. En stunden står man upp, andra sitter man ner och gömmer sig bakom flaggan. Och när man kommer upp där på läktaren så tänker man ”Men gud! Är alla här för att se min son?”. Det känns som en konsert. Inte som en idrottsmatch.

Sofia kramar om David efter en match.
Sofia kramar om David efter en match. Bild: Privat

Hur kommer det vara om de tar medalj?

Sofia skrattar högt igen.

– Det kommer vara glädjetårar och allting. Jag nyper mig i armen hela tiden för det här är OS och mitt barn är med! Jag tänker på de där gångerna som vi hade volleybollnät på gräsmattan och han hade slagit bollar på köksrutan. Jag trodde aldrig att det skulle leda hit – det är så stort och häftigt, säger Sofia Åhman.

På torsdagskvällen spelar Åhman/Hellvig semifinal mot Qatar klockan 22.00 – matchen följer ni här.

LÄS MER:Armand Duplantis firade rekord och guld i natt

LÄS MER:Lars Persson från Landvetter filmade Duplantis rekordhopp

LÄS MER:Mattias Falck smsade Anton Källberg i semifinalen mellan Sverige och Japan

ANNONS