Amerikanska landslagsgymnaster, däribland stjärnan Simone Biles till vänster, vittnade i förra månaden under ett senatsförhör om sexskandalen och FBI:s sjabbel med utredningen. Nu ska en ny utredning kring FBI:s arbete göras.
Amerikanska landslagsgymnaster, däribland stjärnan Simone Biles till vänster, vittnade i förra månaden under ett senatsförhör om sexskandalen och FBI:s sjabbel med utredningen. Nu ska en ny utredning kring FBI:s arbete göras. Bild: Saul Loeb/AP/TT

FBI-agenter utreds på nytt i gymnastikhärvan

Det amerikanska justitiedepartementet ska starta en ny utredning kring FBI:s kritiserade arbete i samband med sexskandalen kring USA:s förre landslagsläkare i gymnastik, Larry Nassar.

ANNONS

Nassar dömdes till sammanlagt 360 års fängelse för bland annat sexuella övergrepp i sin roll som landslagsläkare.

Men FBI sjabblade med utredningen och vittnesmål från gymnasterna förvanskades och lämnades odokumenterade under lång tid.

Vid ett senatsförhör i förra månaden sade bland annat stjärnan Simona Biles, som tagit fyra OS-guld och 19 VM-guld, att de "blivit svikna och förtjänar svar".

Det amerikanska justitiedepartementet har tidigare sagt nej till att åtala två FBI-agenter och en överordnad som ledde utredningen, men under ett förhör med senatens juridiska kommitté säger Lisa Monaco, ställföreträdande justitieminister, att en ny utredning ska göras.

– Jag vill att kommittén och offren ska förstå hur exceptionellt allvarligt vi tar den här saken, säger Monaco och hänvisar bland annat till nya fakta.

ANNONS

Så sent som i september i fjol ville en utredare att de inblandade FBI-utredarna skulle åtalas, men justitiedepartementet sade då nej.

ANNONS