Roger Federer har under USA-besöket tittat på US Open-matcher och svarat på frågor om dopningsfallet med Jannik Sinner.
Roger Federer har under USA-besöket tittat på US Open-matcher och svarat på frågor om dopningsfallet med Jannik Sinner. Bild: Adam Hunger/AP/TT

Federers kritik: Har Sinner särbehandlats?

Nu ger sig tennislegendaren Roger Federer in i diskussionen om dopningsanklagelserna mot världsettan Jannik Sinner, som blivit friad.
– Frågan alla ställer sig; har han behandlats på samma sätt som alla andra? säger schweizaren.

ANNONS

Den 43-årige Roger Federer, som avslutade karriären 2022, säger i ett amerikanskt tv-program att Jannik Sinners dopningsfall väcker frågor eftersom italienaren inte stängdes av under dopningsutredningen. Han testade positivt för en anabol steroid två gånger i mars.

– Jag förstår frustrationen, har han behandlats på samma sätt som andra? säger Federer.

– Jag tror att det är just det som det handlar om. Vi tror kanske inte att han gjort något, men inkonsekvensen – att han inte stängdes av – jag tror att det är frågan som måste besvaras.

Sinners förklaring till att han testat positivt till klostebol var att han av misstag fått i sig medlet i samband med massage, eftersom fysioterapeuten behandlat en sårskada med ett medel innehållande den förbjudna substansen.

ANNONS

– Det är en svår situation och en mardröm för varje aktiv och lag med dessa anklagelser och problem. Vi måste kunna lita på processen och de inblandade, säger Federer, som är tillbaka på Flushing Meadows, där han tog fem US Open-titlar i rad från 2004 till 2008, men nu som åskådare.

Även den serbiske världstvåan Novak Djokovic har varit kritisk till tennisens antidopningsregler med tanke på Sinnerfallet.

– Jag förstår att spelare blir frustrerade för det finns ingen kontinuitet. Jag förstår om flera spelare ifrågasätter om alla blir behandlade på samma sätt. Det måste till en ändring, sade Djokovic före US Open.

Sinner möter ryske världsfemman Daniil Medvedev i kvartsfinalen i US Open natten mot torsdag, svensk tid.

ANNONS