Kanadas Nick Paul steget före de finländska spelarna i lördagens VM-match.
Kanadas Nick Paul steget före de finländska spelarna i lördagens VM-match. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Finland illa ute i VM – kan missa kvartsfinal

Finland är illa ute i ishockey-VM i Tjeckien.
Efter ännu en förlust, 3–5 mot Kanada, riskerar finländarna att helt missa kvartsfinal.

ANNONS

En knapp förlust mot ett av VM:s på papperet starkaste lag är inte mycket att skämmas över. Men trots att Finland gjorde sin kanske bästa match i turneringen slutade det med noll poäng mot Kanada.

Det kan bli riktigt kostsamt med tanke på den sensationella 2–3-förlusten mot Österrike senast. Efter fem av sju gruppspelsmatcher har Finland 7 poäng och ligger på den fjärde och sista kvartsfinalplatsen i grupp A. Men både Danmark (sex matcher, 6 poäng) och Österrike (fem matcher, 4 poäng) kan fortfarande passera.

Lördagens match höll hög nivå och svängde flera gånger om. Finland gick fram till en tidig 2–0-ledning men innan den första perioden var över hade Kanada kvitterat. Var sitt mål i mittenperioden innebar 3–3 inför slutakten, och där var det Brandon Hagel som klev fram som matchvinnare för kanadensarna.

ANNONS

Hagel kunde i och för sig knappt missa det läge som John Tavares serverade honom. Torontostjärnan rundade elegant den finländske målvakten Harri Säteri och gav Hagel öppet mål till 4–3.

När Finland tog ut målvakten på slutet satte Dawson Mercer 5–3 i öppen bur.

Medan Finland kämpar för att nå kvartsfinal slåss Kanada om förstaplatsen. Efter fem matcher står såväl Kanada som Schweiz på 14 poäng. Hemmanationen Tjeckien är trea på 12 poäng.

ANNONS