Förslaget: Gratis mensskydd på kommunala idrottsanläggningar

Gratis mensskydd ska bli verklighet på alla kommunala idrottsanläggningar i Göteborg. Daniel Bernmar (V) berättar att man lägger fram satsningen i kommande budget.
– En liten satsning men den är viktig ur ett jämställdhets- och folkhälsoperspektiv, säger han.

ANNONS
|

Gratis mensskydd finns redan på kommunala skolor i Göteborg. Nu väntas det bli verklighet även på kommunala idrottsanläggningar.

Kommunalråd Daniel Bernmar (V) berättar att det kommer läggas fram i budgeten som presenteras i oktober.

– Det handlar om att idrottande och hälsa hänger tätt ihop och att ingen tjej eller kvinna ska tvingas stanna hemma från en träning eller en match för att man kanske har glömt mensskydd eller inte haft råd med mensskydd, säger Bernmar.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att jämställdhet i samhället inte bara handlar om normer och värdering utan den fysiska miljön är minst lika viktig för att stärka kvinnors och tjejers rättigheter. Jag tycker det är självklart att det är politikens ansvar att se till att den offentliga miljön garanterar tjejers och kvinnors grundläggande behov. Mensskydd borde vara lika självklart som toalettpapper.

ANNONS

I budgeten kommer en miljon kronor avsättas för mensskydd på kommunala idrottsanläggningar.

– En liten satsning men den är viktig ur ett jämställdhets- och folkhälsoperspektiv. I hela stadens budget, som är 50 miljarder kronor, så är det en väldigt, väldigt liten satsning, säger Bernmar.

På plats under 2025

Många privata aktörer har redan inför gratis mensskydd. Bland annat skrev GP 2021 om att Önnereds HK blev första idrottsförening att sätta upp automater med gratis mensskydd i sin hall.

Varför kommer det just nu från kommunens sida?

– Helt enkelt därför att vi har sett att det är en brist i den fysiska jämställdheten att det inte funnits. Precis som vi gjorde i skolan härom året korrigerar vi det här och säkerställer att det är precis lika självklart som att det finns toalettpapper, säger Bernmar.

Daniel Bernmar säger att gratis mensskydd på de kommunala idrottsanläggningarna kan vara på plats under 2025.

– Det kommer ta lite tid under nästa år att införa det, det är praktiska saker som ska upphandlas och sådär. Den kommunala apparaten tar alltid sin tid för att det ska gå rätt till men vi räknar med att det ska vara infört överallt innan 2025 är slut.

ANNONS

LÄS MER:Därför lämnade stjärnorna lagfotograferingen

LÄS MER:Göteborgsvarvet erbjuder gratis mensskydd

LÄS MER:Gratis mensskydd på skolor i Göteborg

ANNONS