18-årige Jeremy Agbonfios show – Häcken vidare i Europakvalet

Häckens framtid visade upp sig när F91 Dudelange krossades på nytt.
Till slut gick de gulsvarta segrande med 12–3 totalt – när 18-årige Jeremy Agbonifo gjorde två mål på elva minuter och var centimeter från ett hattrick i första halvlek.
– Det finns spetskvalitéer som är extrema och nästan unika, säger lagkapten Simon Gustafson efter ytterns första seniorframträdande på Bravida Arena.

ANNONS
|

Häcken tog emot Dudelange på Bravida Arena under onsdagen, efter 6–2 segern i Luxemburg senast. Då gjorde tränare Paco Johansen flera förändringar, där 18-åringarna Pontus Dahbo och Jeremy Agbonifo förpassade stjärnorna Mikkel Rygaard och Amor Layouni till bänken.

Då tackade talangerna för förtroendet.

Men först inledde gästerna målskyttet. Detta när Filip Bojic skruvade en hörna rätt in i mål över Andreas Linde i matchminut fyra.

Häcken hade styrt spelet innan dess och fortsatte på den inslagna vägen därefter. Redan fyra minuter senare fick unge Pontus Dahbo chansen att slå in kvitteringen, men fick inte riktigt till träffen med sin vänsterfot, medan målvakt Desprez var med bra vid sin stolprot för att parera.

ANNONS

Agbonifos show

Det var istället en annan 18-åring som skulle kvittera. I match minut 16 styrde högerback Lunddal vidare en långboll, som Jeremy Agbonifo kyligt lyfte över en utrusande Desprez och in i mål via en Dudelangeförsvarare till 1–1. Detta i sin första seniormatch på Bravida Arena i karriären.

– Valgeir får en passning, sen ser jag ytan så löper jag fram. När jag får bollen är målvakten utanför sin linje och då lobbar jag honom. Det gick bra, konstarer han.

Yttern skulle fortsätta på den inslagna kyliga vägen. Elva minuter senare serverades han en passning av Pontus Dahbo och tunnlade målvakten med avslutet.

18-åringarna känner varandra sedan akademin där de spelat flera matcher med varandra.

– Vi förstår varandra väldigt bra offensivt. Det är en bra partner att ha bredvid sig, säger Agbonifo.

Pontus Dahbo om assisten:

– Jag vet att han är väldigt snabb och löper in i de ytorna. Så ser jag honom där, lägger fram den och han gör ett kyligt avslut mellan benen.

Bara minuter senare var den unge yttern nära att göra hattrick, när han nästan nådde ett inspel i straffområdet. Då hade klockan inte ens nått matchminut 30.

Nio minuter senare var Häcken nära att utöka till 3–1 genom Zeidane Inoussa i den 39:e minuten. Det hela blev inte heller lättare för Dudelange när mittbacken Becker visades ut efter en ful, hög spark mot Agbonifo.

ANNONS

– De fick ett tidgt mål från ingenstans men sen hanterar det vi rätt så bra. Vi har en mycket bättre grund och har ett bra resultat med oss och de fick en utvisad, då dog matchen ganska rejält. Vi försökte mer få ut ett träningspass av det och göra det ordentligt fortsatt, säger lagkapten Simon Gustafson.

Mål direkt i andra

Istället kunde Hristic placera in 3–1 Häcken sex minuter senare. Därefter fick Agbonifo chansen att göra hattrick, efter att Dabho drivit upp bollen och kapten Gustafson serverat yttern ett skottläge i straffområdet. Då gick det hårda skottet tätt över det bortre krysset.

Dahbo fortsatte också jaga sitt första mål, serverad av Inoussa, men från nära håll träffade mittfältaren insidan av stolpen.

– Zeidane kommer runt på kanten där, på cutback så löper jag in så slår jag den med en touch och den går i bortestoplen och tillbaka till målvakten. Jag hade hoppas på bortrestolpen och in, men så blev det inte, säger den unge mittfältaren och ler.

Det innebar att Häcken ledde med 3–1 i halvlek. Då hann den andra knappt börja innan Srdjan Hristic gjorde sitt andra och Häckens fjärde mål totalt, som innebar att laget ledde med 10–3 totalt.

ANNONS

Unge Severin Nioule ville inte vara sämre, framspelad av Simon Gustafson tryckte han in 5–1 i den 53:e. Detta efter att ha bytts in i halvlek.

Rivstarten av halvleken skulle fortsätta, när Johan Hammar hamnade i målprotokollet efter att ha knoppat in en hörna slagen av Agbonifo i minut 56.

Hyllar varandra

Några fler mål blev det inte trots flertalet lägen inför 2061 åskådare. Där Agbonifo alltså gjorde sina två första mål och assist för Häcken på seniornivå.

– Det var en bra match av hela laget. Jag kunde gjort ett hattrick men jag blickar framåt mot nästa match, säger Agbonifo, som hyllas av Dahbo.

– Han gör en otroligt bra insats. Jag var på han när han gjorde sitt andra mål att ”du ska göra tre!”. Han är jättedukig. Han gjorde det bra, säger mittfältaren, som lovordas tillbaka av Jeremy.

– Pontus var väldigt bra. Han var väldigt aktiv och väldigt bra i mittfältet. Kom fram till många lägen och skapade många lägen. Det var en fin insats från han också.

Simon Gustafson om Jeremys debut:

– Jag tycker han gör det bra. Jag tycker hans största utmaning är att göra allting ordentligt. Han har en väldig x-faktor i vissa delar av spelet. Det har han naturligt för sig, sen har han det inte lika naturligt för sig i många andra delar av spelet. Det är viktigt för honom att verkligen få med sig alla delar så han kan utnyttja sina styrkor ännu mer. Det var en bra match för honom och bra steg som han tog.

ANNONS

Kaptenen hyller Dahbo också, som han tycker skötte sig bra. Om Severin Nioule, som gjorde mål efter att ha gjort en assist mot Västerås senast, säger han:

– Det är väldigt likande som med Jeremy. Det finns spetskvalitéer som är extrema och nästan unika. Sen gäller det att få ihop det som en del av laget, som det fortfarnde finns stor utveckling i. Det var ett bra steg i dag och vi tar steg allihopa.

Efter två starka insatser känner båda 18-åringarna att de visat vad som krävs för att få spela fler minuter framöver.

– Jag har haft en lite tuffare säsong i år. Jag har haft lite skador och sjukdomar. Men nu börjar jag komma igång igen, säger Dahbo.

Agbonifo:

– Ja, det skulle jag säga. Men det är upp till tränaren. Allt jag kan göra är att fortsätta jobba hårt.

Det tjänar Häcken på avancemang

På torsdag avgörs vilka Häcken möter härnäst när isländska Stjarnan och Paide från Estland drabbar samman, där islänningarna har med sig en 2–1-ledning till Baltikum.

Kvalificerar sig Häcken till ligafasen i Conference League, som från och med i år ersätter gruppspelet, tilldelas föreningen en summa på knappa 37 miljoner kronor.

Så startade Häcken (4-3-3):

Andreas Linde - Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Marius Lode, Adam Lundqvist - Pontus Dahbo (Sigge Jansson, 61), Simon Gustafsson, Romeo Amane (Julius Lindberg, 45) - Jeremby Agbonifo (Amor Layouni, 76), Srdjan Hristic (Ali Youssef, 76), Zeidane Inoussa (Severin Nioule, 45)

ANNONS