Anders Svensson om Oscar Hiljemark i Elfsborg

Oscar Hiljemark gör succé som Elfsborgstränare.
Anders Svensson minns tillbaka på en pojkspoling som tog för sig direkt.
– Det var inte alla som tyckte det var okej, säger han om sin tidigare lagkamrat.

ANNONS
|

Tidigt märkte Anders Svensson att spelaren som kommit upp från juniorlaget utmärkte sig på ett sätt i A-laget som många tonåringar vanligtvis inte gör.

– Han började styra och ställa direkt. Han pratade mycket och det är väldigt ovanligt att en så pass ung spelare tar för sig på det sättet. Det var inte alla som tyckte det var okej då det finns en hierarki inom fotbollen, men jag gillade det, säger Anders Svensson.

Elfsborgsikonen var vid den här tidpunkten 34 år gammal och såg en ”lillgammal” talang utvecklas.

– Han visade att han hade ledaregenskaper redan som 17-åring. Han hade ett enormt driv hela tiden och det drivet verkar han fortfarande ha kvar. Det kan nog bero på att han fick avsluta sin aktiva karriär mycket tidigare än förväntat.

ANNONS
Tillsammans vann de SM-guld 2012. Svensson avslutade karriären tre år senare medan Hiljemark var utlandsproffs.
Tillsammans vann de SM-guld 2012. Svensson avslutade karriären tre år senare medan Hiljemark var utlandsproffs. Bild: Patric Söderström / TT

För redan 28 år gammal la Oscar Hiljemark skorna på hyllan, skadorna satte stopp. Svensson blev inte förvånad när hans tidigare lagkamrat tog sig an tränaryrket, och efter några år i Danmark har Hiljemark basat över IF Elfsborg sedan sommaruppehållet.

– Det är imponerande att det är så många pusselbitar som fallit på rätt plats så snabbt. Det visar på att det finns en bredd i laget där många kan spela på olika sätt.

Som ny manager för Boråsklubben har Hiljemark implementerat en trebackslinje samt försökt spela ett mer bollinnehavbetonat spel.

– Jag tycker det fortfarande finns kvar att de ska vinna bollen högt upp och att det ska vara aggressiva och löpa mycket som Jimmy (Thelin) ville. Jag tror nog att Jimmy sökte mer “possessionfotboll” också men att han nog framför allt ville ha ett högintensivt spel som visade sig vara väldigt vägvinnande, säger Svensson och fortsätter:

– Nu kan Elfsborg hålla lite mer i bollen och det beror nog framför allt på att de har tre backar som är bolltrygga. Sen tycker jag inte det är så mycket mer possession ändå egentligen. De är fortsatt ganska kvicka och har kvar sin höga intensitet i sitt spel.

ANNONS

Svensson: Nyckeln till drömstarten

Succé har det blivit för Elfsborg med Hiljemark vid rodret. På sex matcher har laget vunnit samtliga och har en målskillnad på 20-4. Det ger dem ett målsnitt på 3, 3per match.

– Det var viktigt att det blev seger direkt mot BP. Ska man göra något nytt finns det en risk att det sätter sig i huvudet om resultaten inte kommer. Det funkade kanske inte perfekt, men de fick ett bra resultat med sig…sen lyckades man vända mot Häcken och allt de där stärker killarna. Laget blir svårstoppat, säger Svensson.

Är du förvånad att det blivit så bra så fort?

– Lite förvånande är det absolut. Samtidigt har man bra spelare och de fylls på med några unga spelare också. Men att få resultaten med sig ger en enorm självförtroendeboost, det gör att allting rullar på mycket enklare.

På söndag möter Elfsborg Djurgården innan laget ska försöka behålla sin 1–0-ledning mot Sheriff Tiraspol i andra kvalomgången till Europa League. Bägge matcherna spelas på Borås Arena.

– Det blir tuffare och tuffare. Djurgården är kanske den största utmanaren till Malmö så det blir tufft. Sen är Sheriff en otroligt svår motståndare men jag tror att laget fortfarande har en stor tro på sig själva, säger Anders Svensson.

ANNONS

Matchguide

Vad: Allsvenskan, 16:e omgången.

Var: Borås Arena

När: Söndag, 16.30

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play.

Det gäller: IF Elfsborg har en stekhett form och inte förlorat med Hiljemark ännu. Djurgården vill studsa tillbaka efter sin 1–2 förlust mot Kalmar senast.

LÄS MER:Höjdpunkter IF Elfsborg – Mjällby AIF

LÄS MER:Elfsborg vann över Mjällby – Abdullai tvåmålsskytt

LÄS MER:Se höjdpunkter från matchen mellan Elfsborg och Brommapojkarna

ANNONS